Volledig scherm
In juli vond een grote vlooienmarkt plaats op het evenemententerrein van Park Lingezegen. © Gerard Burgers

Er komt meer en strenger toezicht in Park Lingezegen

ELST/BEMMEL - Er komt meer en strenger toezicht in Park Lingezegen. Dat kan door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van buiten de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard in te zetten.

Overbetuwe wil aanhaken bij een samenwerkingsovereenkomst van de provincie Gelderland, verschillende Gelderse gemeenten, Staatsbosbeheer, waterschappen en omgevingsdiensten. Die hebben allemaal boa's in dienst, maar die mogen alleen op het grondgebied van hun directe werkgever handhavend optreden. 

Onder de vlag van het provinciale convenant vervallen die grenzen en kunnen de boa's ook buiten hun ‘eigen’ werkgebied worden ingezet. Lingewaard sloot zich al in maart van dit jaar aan, Overbetuwe wil dat komende maand doen als de gemeenteraad met het voorstel heeft ingestemd.

Drugs, stroperij, afval en honden

De samenwerking onder de vlag van de provincie moet het optreden tegen drugsdumpingen, hondenoverlast, stroperij en afvalstorten eenvoudiger maken. Beide gemeenten zien vooral grote voordelen om deze uitwassen in Park Lingezegen, dat zich uitstrekt van Arnhem tot Nijmegen, en de buitengebieden aan te pakken. Nu komt het nog voor dat boa's overtredingen constateren, maar daar geen boetes voor kunnen uitdelen. Dat mag nu alleen op het grondgebied van de eigen gemeente. 

Volledig scherm
Overzicht van alle deelgebieden van Park Lingezegen. © M Kuster

In Park Lingezegen steekt dat nog preciezer. Daar is de grond in eigendom van de gemeenten, Staatsbosbeheer, het waterschap, Park Lingezegen zelf  en particulieren. Door aan deze samenwerkingsovereenkomst deel te nemen, kunnen de boa's in al die gevallen handelend optreden. En andersom kunnen boswachters van Staatsbosbeheer nu ook optreden in het hele buitengebied.

Meer gerichte controles

Naast het uitgummen van de grenzen voor de ‘eigen’ boa's  in Lingewaard en Overbetuwe kunnen beide gemeenten ook een beroep doen op boa’s van de andere deelnemende partijen. Dat maakt het mogelijk om met meer mensen gerichte controles te houden en in specifieke overlastgebieden doortastender op te treden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe