Volledig scherm
Voetbalclub GVA opent komende zomer een multifunctioneel kunstgrasveld waar alle Doornenburgers kunnen sporten. © Rolf Hensel

Extra geld voor kunstgras in Doornenburg

DOORNENBURG - Voetbalclub GVA uit Doornenburg krijgt ruim 27.000 euro extra van Lingewaard voor de aanleg van een kunstgrasveld. De gemeente lost zo een probleem op dat ze min of meer zelf heeft gecreëerd. 

Een multifunctioneel kunstgrasveld is al jaren een wens van GVA. Het sportpark kan dan vaker en beter gebruikt worden, ook door niet-leden van de voetbalclub, vertelt voorzitter Wilko Brom. Eerder werd nog uitgegaan van een investering van circa 150.000 euro, maar de daadwerkelijke kosten zijn 177.225 euro. Dit komt omdat er geen rubberkorrels worden gebruikt maar plastickorrels, zogenoemde TPE-korrels.

Rubberkorrels

Lingewaard staat het gebruik van rubberkorrels in kunstgrasvelden niet meer toe. Dit omdat er in de rubberkorrels stoffen zitten die mogelijk gezondheidseffecten hebben bij mensen. Dit blijkt uit onderzoek. TPE komt goed naar voren op het gebied van duurzaamheid, gebruiks- en onderhoudsgemak. Ook spelen ervaringen bij andere sportverenigingen mee. 

Lingewaard heeft vier sportparken met kunstgrasvelden. De rubberkorrels op de velden van SC Bemmel, RKHVV uit Huissen en De Bataven in Gendt zijn inmiddels vervangen, Jonge Kracht uit Huissen volgt na de verhuizing naar de Polseweg. 

Open club

Het multifunctionele kunstgras krijgt een afmeting van 58 bij 74 meter en komt op de plek van het huidige trainingsveld. De voetballers van GVA gebruiken het veld om op te trainen, voor het spelen van officiële wedstrijden is het te klein. Ook andere partijen zijn welkom. GVA wil alle Doornenburgers aan het bewegen krijgen en zoekt de samenwerking met onder meer de basisschool, gymnastiek- en tennisclub, dansvereniging en ouderenwerk. Dit in het kader van de ‘open club gedachte’. ,,Wij waren de eerste in de regio die de open club-gedachte introduceerde. Inmiddels verspreidt het zich als een olievlek. Logisch ook. Nederland vergrijst en daar moeten clubs en verenigingen op inspelen. Om aan de eisen van de veranderende maatschappij te voldoen, moet je bieden wat nodig is”, vertelt GVA-voorzitter Brom. 

Graafwerkzaamheden

De graafwerkzaamheden zijn afgelopen week gestart. Het is de bedoeling dat het nieuwe veld komende zomer in gebruik wordt genomen. Brom: ,,Dan begint het verhaal van de open club pas echt. Doornenburgers die een goed idee hebben en het veld willen gebruiken, kunnen zich bij ons melden. Wij staan eigenlijk voor alles open.”

De provincie Gelderland draagt het meeste bij in de kosten: 100.000 euro. GVA heeft zelf 30.000 gespaard, het restant wordt bijgelegd door Lingewaard. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe