Volledig scherm
Ferry Hollinger (2015) © Leergeld

Ferry Hollinger onverwacht overleden

HERVELD/ BEMMEL - Ferry Hollinger, oud-voorzitter en mede-oprichter van Greenport Gelderland, is donderdag op 70-jarige leeftijd overleden bij een duikongeval in Egypte. Dat heeft zijn familie aan het bestuur van de Greenport laten weten.

Hervelder Hollinger zette zich de afgelopen jaren in voor de tuinbouwsector, bracht met de oprichting van Greenport Arnhem-Nijmegen in 2006 meer samenwerking op gang tussen kwekers in het gebied en zette de sector op de kaart bij gemeenten en provincie.

Gangmaker
„Ferry was de gangmaker daarin", zegt Theo-Jan van Ewijk, die de voorzittershamer in 2013 van hem overnam. „Hij is degene geweest die heeft gezorgd dat de regiogelden als subsidie naar een stuk of tien tuinders zijn gegaan. Dan heb je het over ongeveer 2 ton. Zonder Ferry was dat niet gebeurd."

Veiling
Hollinger werd in 1973 directeur bij de Coöperatieve Bloemenveiling Eelde en daarna bij de Coöperatieve Groente en Bloemenveiling VV'70, een fusie tussen de veilingen in Nijmegen, Ressen en Elst.

Hij bleef bij de veilig, die samenging met de Huissense veiling en in 1974 verhuisde naar een nieuwbouwlocatie op het huidige bedrijventerrein Pannenhuis tussen Huissen en Bemmel. Bij wat in 1987 de Veiling Oost Nederland (VON) werd, werden zowel sierteelt- als groenten- en fruitproducten verhandeld.

Fusie
Hollinger werd in 1996 directeur van Bloemveiling VON, na de volgende fusie met de groente- en fruitafdeling van The Greenery International. Hij deed dat tot 2006 en richtte zich vooral op de sierteelt.

Professionalisering
Daarna stond hij aan de wieg van de Greenport Arnhem-Nijmegen, en de Betuwse Bloem, het huidige Greenport Gelderland. Daarmee zorgde hij, met anderen, dat er geld kwam voor professionalisering in de sector, scholing, innovatie en duurzaamheid.

Schok
Volgens burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard was Hollinger degene die wist wat er speelde bij tuinders, de thermometer in de regionale sector kon steken kon zien wat er nodig was. Ze noemt zijn onverwachte dood een schok.

„Hij was de link tussen de tuinbouwsector en de overheid", zegt Schuurmans. „Als je het over tuinbouw in Gelderland of in de Betuwe hebt, dan heb je het over Ferry Hollinger."

Volledig scherm
Ferry Hollinger ( links) in 2006 bij zijn afscheid als directeur van VON. Peter Bakker (rechts) trekt daarna de kar. © Erik van 't Hullenaar

Betuwe