Bouwwerkzaamheden op kasteel Doornenburg.
Volledig scherm
Bouwwerkzaamheden op kasteel Doornenburg. © Rolf Hensel

Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg keihard getroffen door coronacrisis

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg en Fort Pannerden (ook Doornenburg) lijken extra hard getroffen te worden door de coronacrisis.  Voor dit cultuurhistorisch erfgoed is nog geen enkele landelijke compensatieregeling, waardoor vooral het Fort snel in de financiële problemen komt. 

Kasteel Doornenburg haalt jaarlijks zo’n 200.000 euro op uit activiteiten en festiviteiten. ,,In de lente en zomer draaien we het grootste deel van onze omzet", zegt Doeko Pinxt, bestuurslid Fondsenwerving. ,,Maar nu ligt alles stil. Van museum tot bruiloften en van evenementen tot dagjestoeristen.” Hij schat voorlopig in dat het kasteel tot eind juni zo'n 70.000 euro misloopt. ,,Een derde van wat we jaarlijks moeten verdienen om ons kasteel te onderhouden en draaiende te houden.” 

Volgens Pinxt is de rijksoverheid de erfgoedsector in allerlei regelingen ‘vergeten'. ,,Ik hoop dat dat nog rechtgezet wordt en er ook voor ons een stukje compensatie in zit.” Begin juli organiseert het kasteel altijd De Slag om Doornenburg. ,,Ik hoop toch echt dat die nog doorgang kan vinden.” Want andere feestelijkheden kunnen niet zomaar worden doorgeschoven naar het najaar. ,,De meesten willen ergens tussen mei en september hun feestje organiseren.” 

Al bijna op zwart zaad

Penningmeester Luc Claessens van Fort Pannerden zit inmiddels al bijna op zwart zaad. Ook hij baalt er enorm van dat het cultureel erfgoed vooralsnog van geen enkele regeling gebruik kan maken. ,,Misschien dat we nog ontheffing kunnen aanvragen voor het nationaal noodplan. Maar ja, dan krijg je 4.000 euro en daar kunnen we  niet van overleven.” 

De entree van Fort Pannerden, op de splitsing van Rijn en Waal bij Doornenburg.
Volledig scherm
De entree van Fort Pannerden, op de splitsing van Rijn en Waal bij Doornenburg. © Eigen foto

Claessens heeft in de tweede week van maart met spoed enkele maatregelen genomen om de vaste kosten flink te drukken. ,,Voor onze beheerder, onze enige betaalde kracht, hebben we een tijdelijke WW-uitkering aangevraagd. Verder is de ICT stilgelegd en zelfs de verzekering van onze tuktuks, die bezoekers halen en brengen naar de openbare weg, is opgeschort. Maar ja, je blijft de huur en enkele andere vaste lasten houden. Al gauw 7.000 euro per maand. Ons geld is bijna op.” 

Vorig jaar voor het eerst winst

Treurig detail: juist vorig jaar werd voor het eerst winst gedraaid. Zo'n 7.000 euro. Claessens: ,,Zonder enige hulp moeten we heel vlot het faillissement aanvragen. En zelfs als je in juni weer open kunt, heb je niet zomaar de agenda weer vol met feesten en evenementen.” 

Vrijdagmiddag heeft zowel Fort Pannerden als Kasteel Doornenburg, die sowieso bestuurlijk meer samen willen optrekken, overleg gehad met Lingewaards wethouder Helga Witjes. Zij laat weten te inventariseren welke ‘bijzondere objecten’ in haar gemeente nog meer dik in de problemen geraken. Morgen overlegt zij met haar collega-wethouders over eventuele maatregelen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe