Fruittelers beleven spannende nachten met vrieskou op komst

videoRESSEN /KESTEREN - Het lijkt er sterk op dat het kwik de komende nachten het vriespunt gaat aantikken. Dat betekenen spannende tijden voor fruittelers in de regio, want de jonge bloesem in hun bomen houdt niet van vrieskou. De oogst staat op het spel. ,,Deze nachten slaap je niet goed. Je maakt je zorgen”, zegt teler Wessel van Olst.

Volledig scherm
Wessel van Olst pompt op zijn boomgaard in Ressen grondwater op. © Rolf Hensel

Fruittelers kunnen zich wel wapenen tegen de vorst. Zo sproeien zij hun bomen om ze te beschermen tegen de kou. De jonge bloemknopjes krijgen dan een ijslaagje waardoor er stollingswarmte vrijkomt. Het bloempje bevriest dan niet. 

Het moment van sproeien is wel cruciaal. De bomen houden namelijk niet van veel water, maar sproeit een boer te laat, dan is de oogst wellicht verloren. ,,Dreigt het koud te worden, dan moet je niet wachten tot het -1 of -2 is, want dan ben je te laat”, zegt fruitteler Wessel van Olst van De Woerdt in Ressen, terwijl hij door zijn ruim 20 hectare tellende boomgaard met voornamelijk appel- en perenbomen loopt. Het is stralend weer en 15 graden, maar toch is het tijd om proef te draaien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe