Met name in Arnhem wordt fel gediscussieerd over het fenomeen biomassacentrale. Hier beeld van een protest bij Industriepark Kleefse Waard.
Volledig scherm
Met name in Arnhem wordt fel gediscussieerd over het fenomeen biomassacentrale. Hier beeld van een protest bij Industriepark Kleefse Waard. © DG

Gemeente Lingewaard kan biomassacentrale Bergerden niet stoppen

BEMMEL/ARNHEM - Lingewaard kan de bouw van de biomassacentrale in het tuindersgebied Bergerden niet tegenhouden, zo laat het college van B en W weten. Er is een vergunning verstrekt en de bouw is al gaande, ondanks alle commotie die de afgelopen weken is ontstaan. 

Alle kritische aandacht, met name uit Arnhem, is voor het Lingewaardse college van B en W wel reden om nog eens goed na te denken over het fenomeen biomassacentrale. ,,Voor het geval er nieuwe aanvragen komen”, zegt verantwoordelijk wethouder Aart Slob. 

De biomassacentrale haalt een aantal tuinders die grootverbruikers zijn van het aardgas. Slob gaat er van uit dat de biomassacentrale die nu gebouwd wordt ‘niet voor eeuwig’ is. ,,Ik ga er vanuit dat over tien, vijftien jaar andere duurzame energiebronnen rendabel zijn voor de tuinders.” 

De Bergerdense centrale komt in de westhoek van het gebied formeel op Bemmels grondgebied te staan. Maar de dichtstbijzijnde bebouwde kom is die van Arnhem-Zuid, op 1100 meter; gevolgd door Elst Westeraam op hemelsbreed 1600 meter. 

Betuwe