Volledig scherm
Pieter Rasing (links) en Maurice van Heck in zaal Providentia waar zaterdag de bevrijdingsconcerten plaatshebben. © Erik van 't Hullenaar

Gendt viert 75 jaar bevrijding groots, evacués van toen aanwezig bij concert

GENDT - Met twee bevrijdingsconcerten, de heropening van Oorlogsmuseum Niemandsland, een lezing over de oorlog in de Betuwe en een toertocht met oude legervoertuigen door de gemeente Lingewaard viert het dorp Gendt het van weekeinde van 17 tot en met 19 januari 75 jaar bevrijding. 

Tijdens het concert op zaterdagmiddag legt Minister van Defensie Ank Bijleveld een krans voor alle oorlogsslachtoffers. Dat gebeurt in zaal Providentia aan de Dorpstraat in Gendt. Hier zijn ook oud-evacués uit Gendt aanwezig. 

Volgens initiatiefnemers Pieter Rasing en Maurice van Heck van het Schuttersgilde St. Sebastianus moet het concert op zaterdagmiddag en zaterdagavond een van de hoogtepunten worden.

Al lang van te voren waren de optredens van show- en marchingband St. Sebastianus met medewerking van tal van gastartiesten uitverkocht. Een kleine 700 mensen wonen een van de twee concerten bij. 

Spannende activiteit

Voor het Gendts Bevrijdingsfestival heeft St. Sebastianus de handen ineengeslagen met Historische Kring Gente, parochie H. Maria Magdalena en Oorlogsmuseum Niemandsland.

,,Wij zochten contact met andere organisaties. Toen bleek dat ook zij met een idee rondliepen in deze periode aandacht te besteden aan de bevrijding van Gendt. Zo ontstond het plan een bevrijdingsfestival te organiseren”, zegt Van Heck. 

De schutterij probeert op weg naar het 525-jarig bestaan in 2024 elk jaar een spannende activiteit rond de jaarvergadering in januari te houden. 

Tijdens de twee concerten worden op grote schermen interviews, filmbeelden en foto’s getoond terwijl St. Sebastianus passende muziek speelt. ,,Wij hebben zelf de gesprekken gevoerd met Gendtenaren die in 1944 moesten evacueren. Nu kon het nog. De mensen zijn nog in leven. Ze zijn ook aanwezig bij het concert”, zegt Rasing. 

Mobilisatie

Volledig scherm
Ank Bijleveld-Schouten, minister van Defensie. © ANP

Het bevrijdingsconcert is opgebouwd aan de hand van thema’s als: mobilisatie, bezetting, D-Day, operatie Market Garden en de bevrijding. Speciale gasten zijn Minister Ank Bijleveld-Schouten, haar zus oud-Gelders gedeputeerde Bea Schouten en hun vader.

De opa van de twee politica, Wim Schouten, was in 1939 toen de mobilisatie werd afgekondigd schutterskoning van St. Sebastianus. ,,De mededeling kwam tijdens het schuttersfeest. Daarna sloeg de sfeer om”, zegt bestuurslid Hans Leenders van het schuttersgilde. De concerten beginnen zaterdag om 15.00 en 20.00 uur.

Bauke Huisman van het Betuws oorlog Info Centrum houdt vrijdag 17 januari vanaf 20.00 uur in Providentia een lezing over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal is gebeurd in de Betuwe. Huisman voert de bezoekers aan de hand van foto’s en kaarten mee langs alle gebeurtenissen in de Betuwe vanaf de mobilisatie tot en met de bevrijding. 

Heropening Niemandsland 

Een ander onderdeel van het festival is de heropening van Oorlogsmuseum Niemandsland, dat vrijdag 17 januari vanaf 15.00 uur toegankelijk is voor het publiek en ook op zaterdag en zondag is geopend.

En op zaterdagochtend rijden er oude legervoertuigen door de gemeente Lingewaard. Ze kunnen vanaf ongeveer 11.00 uur op de Markt in Huissen een uur lang worden bewonderd voor ze terugkeren naar Gendt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe