Volledig scherm
PREMIUM
Robert Braam in zijn museum Niemandsland in de kelder van Villa Ganita in Gendt. © Erik van 't Hullenaar

Gendt viert bevrijding met
driedaags festival in januari: in 1945 was er niemand om bevrijding te vieren

GENDT - Gendt gaat de bevrijding van het dorp in januari met een groots opgezet driedaags festival vieren. Omdat tijdens de bevrijding op 2 april alle inwoners van het dorp in de gemeente Lingewaard waren geëvacueerd, viel er 75 jaar geleden weinig te vieren. Dat wordt komend jaar van 17 tot en met 19 januari en op 2 april overgedaan.

,,Veel mensen weten niet dat hier na het mislukken van de operatie Market Garden, waarvan de Slag om Arnhem een onderdeel was, tijdens de Tweede Wereldoorlog 198 dagen keihard is gevochten. Terwijl dorpen als Haalderen en Bemmel waren bevrijd, duurde de strijd hier voort. Daar staan we in januari ook bij stil”, zegt Robert Braam, oprichter en voorzitter van de Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt.

Quote

In januari is er in de regio weinig te doen op het gebied van oorlogsher­den­kin­gen

Robert Braam, oprichter en voorzitter Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland

Goed moment

Hij heeft voor het Gendts Bevrijdingsfestival de handen ineengeslagen met de katholieke kerk St. Martinus, de Schuttersgilde Sint Sebastianus en de Historische Kring Gente. ,,In januari is er in de regio weinig te doen op het gebied van oorlogsherdenkingen. Dat leek ons een goed moment om aandacht te schenken aan de geschiedenis van Gendt tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding”, zegt Braam.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe