Gendtenaar die dak vernielde met graafmachine probeerde daarna zichzelf te doden

VIDEOARNHEM - Een 56-jarige inwoner van Gendt die in maart het dak van zijn woning waarin zijn ex-vrouw lag te slapen met een graafmachine vernielde, probeerde een einde aan zijn leven te maken.

Dat bleek dinsdag bij een proforma zitting tegen de man. De rechtbank wees verzoeken om de voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen af. 

De man heeft een bedrijf en een woning op het industrieterrein aan de Henri Dunantstraat. Na de scheiding van zijn vrouw twee jaar geleden bleef zij daar wonen.

Toen hij bericht kreeg dat hij haar meer alimentatie moest betalen, besloot hij alles te vernielen. De man richtte die vijftiende maart om 05.00 uur een ravage aan op zijn terrein.

Hij vernielde zeker drie auto’s en trok met de grijper van de graafmachine het dak van de woning los. Zijn ex-vrouw lag daar net onder te slapen. Vervolgens deed de man, die al langer lijdt aan een depressieve stoornis, in de cabine van de graafmachine een poging zichzelf om het leven te brengen.

Quote

Kunt u zich voorstel­len dat uw ex-vrouw doodsbang voor u is?

‘Het is niet niks’

Volledig scherm
De zwaar beschadigde woning na de aanval van de man met de graafmachine. © Persbureau Heitink

De officier van justitie verwijt hem de vernielingen waarbij hij het leven van zijn ex-vrouw in gevaar heeft gebracht. 

De rechtbank kwam vooral niet tot een schorsing van de hechtenis omdat een contact- en locatieverbod moeilijk te realiseren is. De man heeft zijn bedrijf daar nog steeds vlakbij de woning waar zijn ex nog altijd verblijft.

,,Kunt u zich voorstellen dat uw ex-vrouw doodsbang voor u is?”, vroeg de voorzitter hem. Dat kon hij zich voorstellen. Maar hij zal niet weer iets geks doen, benadrukte hij.

,,Het is niet niks wat er gebeurd is, daar ben ik me van bewust”, zei hij. ,,Ik ben er zelf ook gigantisch van geschrokken.”

Werk weer oppakken

Hij is bereid zich onder behandeling te stellen en wil zijn werk graag weer oppakken. Hij zoekt naar mogelijkheden om zijn bedrijf te verplaatsen. 

De inhoudelijke behandeling is gepland op 22 augustus. Krijgt hij de verplaatsing van zijn onderneming voor die tijd rond en is er zicht op behandeling, dan komt hij mogelijk voor die tijd nog vrij.

De man kwam nooit eerder met justitie in aanraking.

Wordt vervolgd.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of 
www.113.nl.

Betuwe