Leeke Bouwens te midden van zijn geiten.
Volledig scherm
Leeke Bouwens te midden van zijn geiten. © Erik van 't Hullenaar

Gendtse geitenhouder ontmantelt zijn silo’s om dwangsom te voorkomen

GENDT - Geitenhouder Leeke Bouwens uit Gendt gaat zijn drie sleufsilo’s voor de opslag van voer voor zijn dieren leeghalen en verlagen. Daarmee voorkomt Bouwens dat hij een dwangsom moet betalen. ,,Ik heb geen zin in problemen met de gemeente Lingewaard.”

Het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard is niet bereid de huidige sleufsilo’s toe te staan op het terrein van de agrariër. Daarin wordt ruwvoer, zoals grassen en mais, voor de geiten opgeslagen. De drie silo's liggen buiten het bouwvlak. Omwonenden klagen over stankoverlast.

Tot 15 oktober de tijd 

De rechter besloot onlangs dat Bouwens tot 15 oktober de tijd heeft om de voorraadsilo’s weg te halen. Doet hij dat niet, dan krijgt hij te maken met de dwangsom die de gemeente Lingewaard hem eerder heeft opgelegd. Die bedraagt 5.000 euro per week met een maximum van 25.000 euro. Bouwens probeerde in de afgelopen tijd nog aan die dwangsom te ontsnappen, maar dat is niet gelukt. Nu hij de silo's verlaagt en leeghaalt, zal de gemeente de dwangsom niet opleggen. 

Het gebruik van de silo's voor de opslag van voer is in strijd met het bestemmingsplan. ,,Dat klopt", beaamt Bouwens. Hij wil ze niet helemaal verwijderen, maar leeg laten staan. ,,Afbreken gaat mij te veel geld kosten."

Er komt een nieuwe sleufsilo binnen het bouwvlak. Die wordt lager dan twee meter. ,,In dat geval hoef ik geen vergunning voor de silo aan te vragen. Daar mag ik mijn voer voor de geiten in opslaan."

Al jaren overhoop met de buren

Bouwens ligt al jaren overhoop met veel van zijn buren, die vinden dat ze overlast van de geitenhouderij hebben. Bij de omwonenden speelt ook de vrees dat ze ziek worden van de geiten. In Gelderland geldt een stop op de uitbreiding van geitenboerderijen, omdat in de omgeving van deze bedrijven meer longklachten bij mensen voorkomen. Nader onderzoek moet nog uitwijzen hoe dit nu precies wordt veroorzaakt. De omwonenden hebben veel procedures tegen Bouwens gevoerd.

Het houden van geiten is volgens de gemeente wel toegestaan.

Betuwe