Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Gewoon Max! Afstuderen

ColumnWat afgelopen week gebeurde, is niet zomaar ‘gewoon’ te noemen. Meer dan vier jaar kon ik oefenen, maar nu moest ik bewijzen dat ik het ook kan. Voor het echt. Wekenlang heb ik keihard gewerkt en toen kreeg ik te horen waar ik amper op had durven hopen:

„Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd!”

Na een vreugdedans in de gang op school en een knuffel van mijn trotse moeder drong het pas echt tot me door. Afgestudeerd. Klaar. Yes! Maar nu?

Eenzelfde besef had ik zo’n vijf jaar geleden ook. In de vooravond van het eindexamen. Van de inmiddels omstreden examenstunt uit mijn jaar kan ik me vrij weinig nog herinneren. Onder in mijn kast ligt een T-shirt waar mijn klasgenoten die dag hun namen opgeschreven hebben.

Maar of we het leven van onze medescholieren en docenten die dag tot een hel hebben gemaakt? Dat geloof ik niet. Geen schuimparty in de aula. Er werd niet gegooid met prullenbakken, geen muren besmeurd. Volgens mij had iemand een springkussen geregeld waarover iedereen moest klauteren om de school in te kunnen. En dat was het.

Ik zat ondertussen met mijn hoofd al heel ergens anders. De ‘Volwassen Wereld’, zo dacht ik toen. Mijn studententijd in de grote stad, met een gratis ov en nachtenlang feesten tot het weer licht wordt. Dat laatste heb ik overigens weinig gedaan. Maar die ov heeft me toch elke dag keurig van Gendt naar Utrecht en weer terug gebracht.

Nu moet ik dat inleveren. Nu moet ik écht volwassen doen. Een baan vinden met een inkomen waar ik van kan leven, bijvoorbeeld. Na tien jaar binnen de lijntjes van het onderwijs te hebben gekleurd, is het tijd om mijn eigen toekomst vorm te geven.

Hoe precies? Die vraag werd me deze week tussen de felicitaties door vaak gesteld. Ik weet het nog niet precies, dat ga ik nu maar eens uitzoeken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe