Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © DG

Gewoon Max!: Voorjaar

ColumnIk hou van alle seizoenen, maar het voorjaar heeft iets extra fijns. Wanneer er zon, warmte en volle terrasjes zijn.

Zondagochtend kreeg ik spontaan zin om naar buiten te gaan. Door de dunne gordijnen in mijn slaapkamer werd ik wakker van de zon die al vroeg door de ramen scheen. En van de kauwen die, net als vorig jaar en het jaar daarvoor, het voorjaar als startsein zien om een nieuw nest te maken in mijn dakgoot. Dat gerommel boven mijn hoofd zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat ik wel vaker vroeg naast mijn bed zal staan.

Maar met het zonnige vooruitzicht trek ik fluitend mijn sportschoenen aan. Voor het eerst in maanden heb ik zowaar zin om te gaan hardlopen. Mijn vaste rondje. Dwars door de wijk, een stukje over de dijk, bij Hulhuizen weer naar beneden. Het is een prachtige dag.

Onderweg passeer ik de een na de ander. Sportievelingen die zonder pijn en moeite lijken te trainen voor een marathon. Zij die net als ik, gemotiveerd door de zon, hun sportschoenen weer onder uit de kast getrokken hebben en puffend aftellen hoeveel stappen nog tot de voordeur weer in zicht is. Maar wel trots en voldaan thuiskomen.

Er zijn mensen die skeeleren, een wandelend gezin, een ouder paar op dezelfde elektrische fietsen. We groeten elkaar. Glimlachen bemoedigend. Ook dat lijkt een gevolg van de voorjaarszon. Wanneer het koud is of er een motregen in de lucht hangt, raast iedereen onopgemerkt langs elkaar. Fietsers rijden stug door, hardlopers richten hun blik op de weg. Er wordt niet gegroet of geknikt.

Nu ren ik langs een stel dat op een bankje van het zonnetje geniet. Ze klappen voor me en roepen me bemoedigende woorden toe. Dat ik goed bezig ben. Ze hebben er plezier in. Ik lach hardop. Heerlijk, zo’n zondagochtend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe