Een AED, foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een AED, foto ter illustratie. © ANP

Goede dekking met AED’s in Lingewaard en Overbetuwe

BEMMEL/ELST De gemeenten Lingewaard en Overbetuwe hebben ‘een goede dekking’ qua AED’s. Dat stelt de Hartstichting in een persbericht. 

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat dat wordt ingezet om het hartritme te herstellen bij een hartstilstand. 

Met ‘een goede dekking’ wordt het aantal AED's in Lingewaard en Overbetuwe bedoeld. Of ze in beide gemeenten ook goed zijn verspreid, weet de Hartstichting bij monde van manager Marianne Spoelstra niet te vertellen. ,,Daar hebben we geen overzicht van. We kennen alleen de aantallen.”

Dag en nacht bereikbaar

Een goede spreiding betekent dat een AED binnen een straal van 500 meter dag en nacht bereikbaar moet zijn. Spoelstra: ,,Het apparaat moet buiten hangen en zijn aangemeld, zodat in geval van een calamiteit de burgerhulpverlener de AED ook kan inzetten.”

 Volgens de Hartstichting is Nijmegen qua aangemelde AED's ‘goed op weg’. Arnhem daarentegen kan nog wel ‘enkele tientallen’ AED's gebruiken voordat hier sprake is van een gewenste dekking. Rheden scoort eveneens onder de maat (tien extra AED's nodig) en Renkum zit op peil qua aantal apparaten.

Buurtbewoners kopen zelf AED

In heel Nederland zijn op dit moment 20.000 AED’s beschikbaar tegenover 15.000 vorig jaar. Voor een dekkend netwerk zijn nu nog ruim 5.000 extra AED’s nodig. De spectaculaire groei is voor een groot deel te danken aan de komst van het aantal BuurtAED’s. 

Op diverse plekken in het land hebben buurtbewoners samen 1.500 euro bijeen gebracht om daarmee een AED te kunnen aanschaffen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe