Volledig scherm
PREMIUM
Anneke Polman kan weer met branche achter de piano kruipen. Foto: Rolf Hensel. © Rolf Hensel

Graafmachine vermorzelde Anneke's benen: 'Het had erger kunnen aflopen’

HUISSEN - Een chauffeur van een graafmachine hoorde bij het achteruit rijden het ijselijke gegil van de 48-jarige Anneke Polman uit Huissen te laat. Hij stopte toen de rupsbanden de onderkant van haar knieën hadden bereikt. De onderbenen werden vermorzeld.

Ze zal nooit meer de oude worden, maar weigert als zielige patiënt door het leven te gaan. Ze schreef een boek over haar ervaringen met als bonus 32 tips.

Van het ene op het andere moment was u patiënt en overgeleverd aan witte jassen, zoals u in uw boek ‘Maak je vooral geen zorgen‘ schrijft. U kon dat moeilijk accepteren? 
,,Ik was ongekend actief. Ik leefde intens. Ik ging wekelijks naar de hei, ik rende geregeld in het bos, ik maakte muziek, ik voedde als alleenstaande moeder twee jonge kinderen op en ik werd door organisaties of individuele personen ingehuurd om een verandering teweeg te brengen.

Van die drukke vrouw die midden in het leven stond werd ik opeens ongewild een optelsom van letsels. Vanaf het moment dat ik op straat lag, besefte ik dat ik hulpbehoevend was. Dat kon ik moeilijker aanvaarden dan de lichamelijke pijn.”

Ook al was u vijf maanden overgeleverd aan artsen, verpleegkundigen en therapeuten, u wilde niet als patiënt worden gezien. Is dat de kern van uw boodschap in het boek?
,,Aan het voeteneind van je bed in het ziekenhuis staan artsen en verpleegkundigen over jou te praten terwijl jij in bed ligt. Je bent op zo’n moment voor het ziekenhuispersoneel een casus. Of zoals in mijn geval een optelsom van casussen. Maar ik ben een mens. Een medemens met een kapot lijf dat gerepareerd moet worden. Maar van binnen ben ik heel.”

Quote

Had ik dit ongeluk in een ander land gehad, dan was ik waarschijn­lijk mijn linkerbeen kwijtge­raakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe