Volledig scherm
De witte vuilniswagen van Remondis: vanaf 1 april vrijwel dagelijks in Lingewaard. © Remondis

Groene vuilniswagen gaat, witte komt in Lingewaard

BEMMEL/ ELST - Zelfde kliko’s, andere vuilniswagens. Inwoners van Lingewaard krijgen vanaf 1 april andere vrachtwagens door de straat. De groene trucks van Suez maken plaats voor de witte vuilniswagens van Remondis. 

Dit van oorsprong Duitse afvalbedrijf had de beste aanbesteding en vervolgens gunning van Lingewaard gewonnen. Vermoedelijk gaan ook enkele ophaaldagen veranderen, maar waar en welke is nog niet duidelijk.

Tarieven nog verder omhoog

Nu het contract is getekend, is ook duidelijk dat Lingewaard bij het vaststellen van de begroting en de voorlopige tarieven geen goede inschatting had gemaakt. Lingewaard had de totaalkosten enkele weken te laag ingeschat: de afvalbegroting blijkt 330.000 euro hoger uit te komen, op bijna 4,6 miljoen euro.

Daardoor stijgt het aanbieden van een grijze kliko niet van 4 euro naar 7,90 euro, maar naar 8,30 euro.  Een losse vuilniszak voor hoogbouw kost nu nog 1,15 euro en zou 2,28 euro gaan kosten, maar dat wordt uiteindelijk 2,41 euro. En ook het vastrecht moet meer omhoog dan voorgenomen: van de huidige 115 euro via een ingeschatte 133 euro naar definitief 145 euro.

Vastrecht even duur in Lingewaard en Overbetuwe

In Overbetuwe blijven volgend jaar en in 2021 de vertrouwde groene Suez-vuilniswagens rijden; dat contract eindigt op nieuwjaarsdag 2022. 

Overigens zullen in Overbetuwe de tarieven - zoals in oktober reeds aangekondigd - ook stevig stijgen: de kleine grijze restafvalkliko van 6,70 naar 11,08 euro per lediging, het grote exemplaar van 10,20 euro naar 16,87 euro per keer. En het vastrecht stijgt van 129 naar 145 euro per voordeur; even duur als in Lingewaard. 

De extra kostenverhoging in Lingewaard komt volgens milieuwethouder Theo Janssen door hogere inzamelkosten en lagere opbrengsten voor herbruikbaar plastic, blik en verpakkingsmateriaal.

Betuwe