Volledig scherm
Een koolmees in een nestkastje. © GUUS SCHOONEWILLE

GroenLinks Lingewaard wil mezen inzetten tegen eikenprocessierups

BEMMEL - Zet mezen in om de overlast door de eikenprocessierups te bestrijden. Dat bepleit GroenLinks Lingewaard in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. De partij zou graag zien dat de gemeente de richtlijnen van de Vogelbescherming volgt in de strijd tegen de ‘kriebelrups’.

Een van de maatregelen die de Vogelbescherming voorstelt, is het ophangen van nestkastjes voor mezen. Pimpelmees, koolmees en boomklever hebben alle de rups op het dieet. Het jong van een koolmees eet in 2 weken zo’n 800 rupsen. Bij nestjes van 8 tot 12 jongen tikt dat lekker aan, betogen vogelbeschermers. Onder meer in Arnhem en Rozendaal wordt al gewerkt met mezenkastjes.

Raadslid van GroenLinks José Bruens zou graag zien dat Lingewaard die aanbeveling overneemt. Net als het zaaien of planten van insect- en vogelvriendelijke planten en het later of helemaal niet maaien van bijvoorbeeld bermen, waardoor die aantrekkelijker zijn voor vogels en insecten. 

De Vogelbescherming wijst op de ervaringen in Wapenveld. Daar nam het aantal eikenprocessierupsen door een ‘natuurlijke bestrijding’ in 3 jaar tijd met 85 procent af. Ook in Ede en Rheden werd succes geboekt, stelt de vereniging. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe