Volledig scherm
Werkzaamheden rond het drijvende zonnepark in Bergerden © Erik van 't Hullenaar

Groot drijvend zonnepark in Ressen

RESSEN - Wie in de toekomst de afrit van de A15 bij Ressen afrijdt, ziet daar mogelijk een drijvend zonnepark ter grootte van zo'n tien voetbalvelden liggen.

Dat is de wens van Rijkswaterstaat, die het drijvende zonnepark in de plas van 5 hectare (ongeveer tien voetbalvelden) wil neerleggen. De gemeente Lingewaard heeft deze week laten weten dat idee wel te zien zitten.

Energieneutraal

Het drijvende zonnepark is niet nieuw voor Lingewaard. Onlangs werd op kassengebied Next Garden (Bergerden) bij Bemmel ook zo'n park aangelegd, met 6.000 zonnepanelen in een waterbassin. Die plas meet ruim drie hectare (zo'n zes voetbalvelden) en was een idee van Lingewaard Energie. Dat burgerinitiatief wees Rijkswaterstaat ook op de plas bij Ressen. „Lingewaard moet in 2045 energieneutraal zijn. Om dat te bereiken moeten we een mix van opwektechnieken realiseren, zoals wind- en zonneparken”, zegt Frans van Herwijnen van Lingewaard Energie.

Ook de gemeente schaart zich achter het plan. „Het draagt bij aan de opwekking van duurzame energie. Met het zonnepark op de gietwaterplas zijn positieve ervaringen opgedaan. De plas bij Ressen is twee keer zo groot en biedt daardoor wellicht nog meer mogelijkheden”, zegt een woordvoerder.

Weinig plassen

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat komen in Gelderland weinig plassen in aanmerking voor zo'n groot drijvend zonnepark. „Deze plas valt net buiten de wetgeving van de snelwegen. Dat maakt het interessant om te onderzoeken.”

Ook zijn er geen omwonenden die op de plas uitkijken, wat ook als voordeel geldt. Tussen de plas en de A15 en de A325 ligt een brede groene zone, die het uitzicht belemmert. Alleen vanaf de Stationsstraat is er zicht op de plas. „Maar het is nog niet bekend hoe groot het moet worden en hoe het gefinancierd wordt. Daarvoor is het nog te prematuur.”

Rijkswaterstaat hoopt na de zomer een initiatiefnemer voor het drijvende zonnepark te vinden. Dat zou Lingewaard Energie kunnen zijn, de animator van het drijvende zonnepark in Next Garden. Van Herwijnen: „Het is jammer dat het een openbare aanbesteding wordt. Wij kwamen zelf met het idee en mogelijk wordt het straks door een ander bedrijf één op één overgenomen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe