Volledig scherm
De dakbedekking van een appartement aan de Corso in Huissen is losgekomen. © Erik van 't Hullenaar

Grote schade na windhoos in Huissen: dak eraf en boom op huis

HUISSEN - Waar al dat isolatiemateriaal en piepschuim vandaan komt, vraagt Pieter van Essen uit Huissen aan zijn buurgenoten. Enkele seconden later weet hij het: de wind heeft het dak van zijn huis gerukt.   

De storm dinsdagavond heeft grote schade aangericht in Huissen. Terwijl andere dorpen in de Betuwe niet heel veel hinder hebben van het noodweer, krijgt het stadje de volle laag. Aan het Zuideinde komt een boom op een huis terecht en aan het Noordeinde boort een dikke tak zich door een raam. Honderden dakpannen sneuvelen en in Park Zilverkamp knappen populieren als rietjes.

Volledig scherm
Cor Smit en Ted Rijsemus uit Huissen helpen een alleenstaande buurvrouw met het opruimen van haar tuin. Een ruit is gesneuveld. © Erik van 't Hullenaar

Voor tientallen Huissenaren is het woensdagochtend puinruimen. Cor Smit en Ted Rijsemus helpen een alleenstaande buurvrouw met het vegen van haar tuin. Twee dikke bomen zijn vernield en overal liggen takken. Een tak is door een raam naar binnen gewaaid. ,,Ik denk dat de bomen niet meer te redden zijn. Het is snoeien, zagen en opruimen”, aldus Rijsemus.

Doodsbang

Kitty Olde Wolbers zit dinsdagavond met zes bibberende poezen en twee honden op de bank. ,,Wij waren doodsbang”, vertelt Olde Wolbers. ,,Overal zijn bomen omgewaaid en takken afgebroken, maar het lijkt erop dat ze onze bus net hebben gemist. De buurman heeft minder geluk; die heeft een boom op zijn dak.”

Maar het kan nog erger, weet Pieter van Essen, die aan de Corso woont. Een windvlaag blaast de kiezelstenen van zijn platte dak en daarna ook een groot deel van de dakbedekking. De stenen vliegen over de straat en een ruit van het trappenhuis aan de overkant sneuvelt. ,,Ik zat met mijn vriendin en mijn hond binnen toen het raam dat op een kier stond begon te trillen. Ik wilde het sluiten, maar dat ging niet. De wind was zo krachtig. Uiteindelijk lukte het met hulp van mijn vriendin.”   

Volledig scherm
Een van de vele bomen aan de Zuideinde in Huissen die zijn omgewaaid. © Erik van 't Hullenaar

Dramatisch

Als Van Essen even later stemmen hoort voor zijn appartement, gaat hij naar buiten. Daar treft hij geschrokken buurtbewoners. ,,Overal lagen brokstukken en het meeste kwam van mijn dak. Maar ik wil er niet te dramatisch over doen. Er is alleen materiële schade. Er is niemand gewond.”

Het is niet de eerste keer dat er stormschade is in de Corso. Het dak van een hoger gelegen appartement sneuvelde twee jaar geleden tijdens een windhoos. Van Essen: ,,Toen stonden er ook nog een rits bomen achter het huis. Maar die zijn weggehaald en nu heeft de wind vrij spel.” 

Even verderop veegt Wil Derksen gebroken dakpannen bij elkaar. Op diverse plekken van zijn woning aan de Frankentaler is het dakbeschot zichtbaar. ,,Het was kort maar hevig”, legt Derksen uit. ,,Je kijkt naar buiten en hoopt dat het goed gaat. Maar al snel hoorde ik de dakpannen vallen. Helaas. Er komt zo een aannemer langs op de schade op te nemen. Hopelijk is het dak vandaag nog waterdicht want er is regen voorspeld.”  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe