Volledig scherm
Met een stroomstoot brengt de aed het hart weer in zijn ritme. © ANP

Grote zorgen over aanrijtijd brandweer bij hartfalen

HUISSEN - Lokaal Belang Lingewaard is ongerust over de aanrijtijden van de brandweer. Volgens raadslid Margareth Bouwmeister is het zeer de vraag of bewoners van de Huissense wijk Zilverkamp op tijd worden geholpen bij hartfalen. De brandweer beschikt over defibrillatoren.

Volgens Bouwmeister is al vaak gebleken dat de brandweer eerder ter plaatse was dan de ambulance. Door regionalisering van de brandweer kan het volgens Bouwmeister echter zo zijn dat hulpauto's niet meer uit Arnhem-Zuid komen maar uit Arnhem-Noord. En omdat wegen rond Huissen tijdens spitsuren vaak vastlopen door files, trok ze er onlangs over aan de bel bij burgemeester en wethouders.

Reactie
„Maar het antwoord dat ik heb gekregen stelt me niet gerust”, zei ze donderdag in de raadsvergadering. De reactie komt erop neer dat die instantie wordt gealarmeerd die er het eerst kan zijn. Maar B en W geven ook aan dat voor de brandweer geen wettelijke opkomsttijd geldt bij hartfalen.

Helikopter
Bouwmeister stelde de kwestie daarom donderdag nogmaals aan de orde. Lingewaards burgemeester Marianne Schuurmans zei dat het belangrijk is dat bij hartfalen iemand binnen zes minuten wordt geholpen. Ze vindt dat de veiligheidsregio dit moet organiseren. „Desnoods sturen ze een helikopter.”

Ze gaat nu natrekken of hulp daadwerkelijk uit Arnhem-Noord moet komen.

Betuwe