Volledig scherm
St. Cecilia uit Doornenburg was dit weekend in Halloween sferen. © Gerard Burgers

Harmonieorkest in Halloweensferen

DOORNENBURG - Griezelige klanken vulden dit weekend een spookachtig aangeklede Sint Martinuskerk. De Harmonie St. Cecilia trakteerde ruim 500 mensen op een Scary Symphony.

De ogen turen naar het papier met de bladmuziek erop, dat voor haar neus staat geposteerd. De handen houden de klarinet goed vast, klaar om deze richting de mond te bewegen. Het hoofd knikt rustig op de maat van de muziek mee.

Na een snelle blik naar dirigent Emile Stoffels blaast Roos van Wezel (11) haar partij mee. Het op haar wang geschminkte spinnenweb bolt een beetje mee. Het jongste lid van het harmonieorkest van Harmonie St. Cecilia speelt dit weekend voor het eerst mee in hun muziekevenement.

De bijna 40 muzikanten hebben zich speciaal voor deze Scary Symphony uitgedost in Halloweenkledij en schmink. De met heksen en maskers aangeklede Sint Martinuskerk en entree met spook en een bloederige suppoost die de kaartjes controleert, maken de atmosfeer compleet.

Van Wezel laat zich niet door deze spookachtige ambiance afleiden en blaast haar tonen geconcentreerd mee. ,,Ik vond het vrijdagavond wel spannend, maar het ging sneller voorbij dan ik dacht'', blikt ze terug. Ze is sinds haar zesde lid en maakt een jaar deel uit van het harmonieorkest.

De jeugdige klarinetspeler kent dit weekend een mooie vuurdoop. De Scary Symphony trekt op twee avonden ruim 500 bezoekers. ,,Vrijdag waren de meeste plaatsen bezet en zaterdag zijn alle 300 plaatsen uitverkocht'', zegt slagwerker Alex Ubbink (42) trots.

Leonie Meijer brengt Thriller

De organisatie heeft dit jaar de van The Voice bekende Leonie Meijer weten te strikken. Haar vertolking van Michael Jackson's Thriller wordt ondersteund door een rookmachine en dansende griezels van de plaatselijke dansvereniging Mixed Moves. Daarna slaagt een zingende ghostbuster erin om tijdens zijn vertolking van deze jaren '80-hit het publiek als koor te gebruiken.

Het typeert de nieuwe weg die Harmonie St. Cecilia is ingeslagen. Lag de nadruk voorheen op wedstrijden, de laatste jaren geeft St. Cecilia ook uitvoeringen met thema's en laagdrempelige muziek. ,,Met de thema's trekken we een breder en groter publiek'', zegt Ubbink.

Halloween in opkomst

Zo speelden ze hun noten in voorgaande jaren aan de hand van thema's als The Passion en Maestro. Dit jaar viel de keuze op Halloween. ,,Dat is in Nederland in opkomst en het trekt mensen'', licht de als skelet vermomde Ubbink toe.

Bennie Peters (65) staat met zijn vrouw Riekske (62) te genieten. ,,Wat een mooie entourage en wat een werk'', zegt Peters, die sinds zijn negende lid van de vereniging is en ruim 50 jaar bij de slagwerkgroep meespeelt. ,,Ik kijk elke week weer uit naar onze repetitie, we spelen er met jong en oud'', zegt hij. ,,Ik heb er Riekske nog leren kennen.‘’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe