Volledig scherm
Open tuinenroute in Huissen © Erik van 't Hullenaar

‘Heerlijke tuin om doorheen te dwalen’

HUISSEN - Verrassende bomen en struiken, mooie kleurencombinaties en strakke gazons. Alle natuurelementen kom je tegen op de open tuinenroute door Huissen.

De ruime tuin van Agnes en Piet van Geelen oogt elk kwartaal anders. Steeds ontpopt de natuur zich op een andere plek. Je kunt er het hele jaar van genieten. Over elke hoek is nagedacht. ,,We houden van kleuren, bladvormen en dat je het hele jaar bloeiend spul hebt”, zegt hij over de inrichting.

Variatie

Aan variatie is geen gebrek. Je komt zoveel soorten groen tegen. De tuin is met zorg aangelegd. ,,En beslist met kennis van zaken”, zeggen George en Veronique van Dort uit Huissen. ,,Je ziet bijvoorbeeld dat er geen hoge struiken voor lage struiken staan. De tuin spreekt ons bijzonder aan. De variatie is groot en de combinaties van licht en donker zijn opvallend. Dat kan ook als je zo’n grote tuin hebt.”

Wandelpad

Ook Christien Verwaaij en Jan van Haren uit Duiven zijn onder de indruk. ,,We houden van planten en van tuinieren. Dit is zo’n tuin waar je doorheen kunt dwalen. Echt prachtig gedaan. Mooi ook met zo’n wandelpad ertussen. Je steekt er ook wat van op. Als ik er doorheen loop, zie ik wat ik zelf verkeerd heb gedaan. Dat je dan een schaduwplant toch in de zon hebt gezet”, zegt Christien Verwaaij.

Bestuurslid Els de Weijer van Groei & Bloei afdeling Arnhem, die op elke locatie even rondkijkt, geniet als ze door deze tuin loopt. Ze prijst de combinaties. Ze wijst op het samenspel van donker blad aan de ene boom en de rode tint van de boom ernaast. ,,Het is heel mooi gedaan.”

Supermooi

Quote

We houden van contrasten, kijken naar de vormen en willen niet te veel bloemen. We willen ook een onderhouds­vrien­de­lij­ke tuin

Agnes van Geelen

,,De tuin ziet er heel verzorgd uit”, is Henk van Gellicum uit Bemmel opgevallen. ,,Je ziet veel en toch geeft de tuin rust. De afwisseling pakt goed uit en de boompartijen zijn prachtig. Kortom, de tuin is supermooi.”

Agnes van Geelen loopt intussen stralend rond. Je ziet dat ze van haar eigen tuin geniet. En geef haar eens ongelijk. Er is zoveel te zien. ,,We houden van contrasten, kijken naar de vormen en willen niet te veel bloemen. We willen ook een onderhoudsvriendelijke tuin”, legt ze uit.

Maar dat kun je amper voorstellen als je de oppervlakte ziet en de hoeveelheid bomen, struiken en planten. ,,De natuur mag hier groeien”, stelt een bezoekster vast.

Trots

Agnes van Geelen is trots op haar tuin. Ze vertelt er bevlogen over. En ze strooit intussen vrolijk met Latijnse namen. Met de persicaria wordt de duizendknoop bedoeld. De phlomis waar ze het over heeft is een kruidachtige plant.

In de tuin staat een heuse pindakaasboom. Als je over het blad wrijft en dan je handen ruikt is de geur van pindakaas niet te vermijden. Dat geeft een extra dimensie aan deze tuin. Zoals ook op andere locaties in Huissen de tuinen de bezoekers steeds verrassen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe