Het herdenkingsbillboard in de Langestraat in Huissen trekt direct al belangstellenden. Foto: Gerard Burgers.
Volledig scherm
Het herdenkingsbillboard in de Langestraat in Huissen trekt direct al belangstellenden. Foto: Gerard Burgers. © Gerard Burgers

Herdenkingsbillboard haalt namen Huissense oorlogsslachtoffers uit de vergetelheid

HUISSEN - De namen van alle Huissenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, zijn met ingang van vrijdag voor iedereen te lezen. Ze zijn uit de vergetelheid gehaald.

De namen prijken op een tweezijdig namenpaneel in het hart van de winkelstraat Langestraat. Door middel van een foto heeft de helft van de slachtoffers ook een gezicht gekregen.

De initiatiefnemers Historische Kring Huessen, Stichting Gedenkpark Huissen Stad en het Exoduscomité hopen de komende dagen nog meer foto’s van slachtoffers op het dubbele billboard te plaatsen. Ze roepen de bevolking op met foto‘s te komen.

Looveer

De meeste slachtoffers zijn omgekomen tijdens het bombardement op Huissen op 2 oktober 1944 en het bombardement op het Looveer op 17 september 1944. De meeste van hen zijn begraven in het massagraf in Huissen. Ook Huissenaren die elders in de periode 1940-1945 door oorlogshandelingen zijn overleden, staan op het paneel in Huissen.

Tot begin oktober blijft het billboard in de Langestraat staan. ,,Wellicht is dit voor het winkelend publiek een aanleiding om stil te staan bij wat gebeurd is en de vrede waarin we leven”, aldus de initiatiefnemers.

Jan Terlouw

Op 2 oktober verhuist het naar de Stadskerk. Daar wordt het bombardement herdacht waarbij naar schatting honderd Huissenaren, maar ook naar Huissen gevluchte burgers zijn omgekomen. Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw is een van de gastsprekers.  

Namen en foto‘s van Huissenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Foto: Gerard Burgers.
Volledig scherm
Namen en foto‘s van Huissenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Foto: Gerard Burgers. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe