Volledig scherm
Thuisvakantie in wooncentrum Sancta Maria in Huissen. © Erik van 't Hullenaar

‘Het ondenkbare is gelukt op deze foto’

zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Huissen in wooncentrum Sancta Maria werd onlangs een ‘thuisvakantie’ gevierd met de bewoners, die anders niet meer zo makkelijk de deur uit komen. Deze bijzondere dag met vrolijke zomerliedjes en verkleedpartijen kwam uit de ideeënkoker van verpleegkundige Chris Dominicus. Hij maakte zijn collega’s hier enthousiast voor. De stemming zat er goed in, maar hoe fotografeer je dat?

Lukraak fotograferen

Gelukkig kan je aan iemands gezicht goed aflezen hoe die persoon zich voelt. Nu is het heel verleidelijk om bij het fotograferen even om aandacht te vragen. ‘Kijk even allemaal naar de fotograaf!’, kun je roepen. Of: ‘Even lachen graag!’, of nog indringender: ‘Ga even allemaal bij elkaar staan en kijk mijn kant op!’ En dan als uitsmijter deze slogan: ‘Als je mijn lens ziet, dan ziet mijn lens jou ook!’

Maar waarom zou je dat allemaal ‘even’ laten doen? Daarna gaat namelijk iedereen weer door met wat hij of zij daar echt aan het doen was. De praktijk leert dat als je lukraak in een groep mensen fotografeert er altijd wel iemand na afloop ontevreden is. Half in beeld, ogen dicht, mond raar, handen op de verkeerde plek, jasje open of dicht, dat soort zaken.

Ondenkbare is gelukt

De fotograaf heeft ook zo zijn klachten, want het licht is dan niet lekker of de scherpte niet groot genoeg of de sluitertijd te lang. Zo is er altijd wel wat. De oplossing is dus gewoon om de aanwezigen ‘even’ te laten poseren op de geschikte plek. Maar hier in deze foto is het ondenkbare gelukt!

Zeventien mensen staan er in beeld en niemand van hen is onhandig afgesneden. Niemand kijkt gespannen in de camera. Iedereen kijkt ergens anders heen. Van alles wat daar gebeurt zie je duidelijk wat het is. De drankjes zijn helder en de hoofdpersonen staan centraal in beeld! Dat lukt je bijna nooit. Vandaag wel. Het blijft alleen jammer dat we het hoelahoep-dansje met de hawaïslingers net niet te zien krijgen.

In de vakantieperiode wil Tom Meerman uw zomerfoto’s onder de loep nemen. Heeft u een foto die u wilt voorleggen? Mail naar pagina2@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe