Volledig scherm
Piet Driessen, oprichter van stadsmuseum Hof van Hessen. © Erik van 't Hhullenaar

Hof van Hessen in centrum Huissen kan blijven

HUISSEN - Tot grote verrassing en vreugde van voorzitter Emile Smit ziet het ernaar uit dat historische kring Huessen kan blijven in stadsmuseum Hof van Hessen. Burgemeester en wethouders van Lingewaard hebben deze week besloten dat ze de brief van juni intrekken, waarin de huur werd opgezegd.

De kring betaalt het symbolisch bedrag van 45 euro per jaar. De gemeente hanteert als uitgangspunt dat ze vastgoed met slechts één gebruiker van de hand doet. Gebruikers dienen te verhuizen naar een multifunctionele accommodatie maar mogen hun pand ook kopen. In dit geval was de vraagprijs van 150.000 euro voor de kring geen haalbare kaart.

Nieuwe accommodatie
De club kreeg ondanks de opzegging nog tijd om een passende accommodatie te vinden. Smit gaf direct aan niet uit de voeten te kunnen met een plek waar ruimtes moeten worden gedeeld. Het museum, dat veel in het gebouw investeerde, kan dan ook de collectie niet kwijt.

Huren
De gemeente zegt dat ze nu het oorspronkelijk beleid 'nuanceert'. De kring kan huren tegen een nog vast te stellen 'kostendekkend tarief' omdat daarmee onder meer cultureel erfgoed en een beeldbepalend monument in stand wordt gehouden.

Lingewaard met dat doel voor ogen ook in het gebouw aanwezig asbest verwijderen en de kapconstructie restaureren.

Smit verwacht dat de kring er met de gemeente uitkomt.

Betuwe