Volledig scherm
De drachtige ree zoals deze afgelopen weekeinde werd aangetroffen in de Roswaard. © Theo Witjes

Hond bijt ree en twee ongeboren kalfjes dood

DOORNENBURG - Een drachtige ree is afgelopen weekeinde het slachtoffer geworden van een of meerdere honden. Gendtenaar Theo Witjes vond het dode dier zaterdag in de Roswaard, nabij de veerstoep van de pont Doornenburg-Pannerden.

Volgens jachtopziener Frans ten Haaf, die zondag kwam kijken, was het dier drachtig van waarschijnlijk twee kalfjes. Die hebben het drama eveneens niet overleefd. 

Boos

Boos en verontwaardigd over zoveel onnodig dierenleed plaatste Theo Witjes foto's van de drachtige ree op zijn Facebook-pagina. ,,Het zijn schokkende foto's, maar hopelijk trekken andere honden-eigenaren er lering uit en houden ze hun huisdier in het vervolg aan de lijn in de natuur."

Twee honden

Jachtopziener Frans ten Haaf van de Wildbeheereenheid Betuwe Oost: ,,Aan de verwondingen te zien zijn hier vrijwel zeker twee grote honden aan het werk geweest. Het was in elk geval geen teckel. De ree is letterlijk gekild door een beet in de hals. De tweede hond heeft het hert in de buik gebeten, waar de kalfjes zaten."

Volledig scherm
Behalve in de nek werd het hert ook in de buik gebeten. © Theo Witjes

Hij vervolgt:  „Heel triest, al is het maar omdat er in Roswaard toch al niet zoveel reeën zijn. Bij de laatste telling kwam ik tot zes. Dat hadden er dit voorjaar acht of zelfs tien kunnen worden. De eigenaar van de hond of honden is nog spoorloos. Dergelijke mensen hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Honden horen aangelijnd te blijven in de uiterwaarden. Zeker van april tot en met augustus, wanneer reeën drachtig zijn of jonge kalfjes bij zich hebben." 

Betuwe