Volledig scherm
Hond Freddy uit Huissen. © Tamara Reijers

Hondenbelasting is eerlijk, vinden inwoners van Lingewaard

BEMMEL - Lingewaard schaft de hondenbelasting niet af. Tenminste, als de raad luistert naar de inwoners. Een enquête toont aan dat de meeste inwoners het eerlijk vinden dat de hondenbezitters betalen voor onderhoud van voorzieningen en handhaving op overlast van honden.

De enquête werd eerder dit verstuurd naar inwoners van Lingewaard met en zonder hond en naar mensen die dicht bij een uitlaatstrook wonen. Een extern bureau heeft de enquête, ook door wijkplatforms ingevuld, opgesteld. De resultaten zijn deze week aan de gemeenteraadsfracties gepresenteerd.

De belangrijkste conclusies: bijna alle inwoners vinden uitlaatstroken en losloopvelden noodzakelijk. Ook willen ze dat de gemeente handhaaft op het opruimen van hondenpoep. Vooral inwoners zonder hond vinden dat laatste belangrijk, zo blijkt uit de enquête, die Lingewaard ruim 7.000 euro heeft gekost.

Vies

Of de hondenbelasting blijft is aan de gemeenteraad. Een meerderheid was vorig jaar voor afschaffing. De gedachte is dat het geld dat binnenkomt niet altijd wordt gebruikt voor hondenbeleid. 

In Lingewaard betalen hondenbezitters 56 euro per hond per jaar. In  Overbetuwe is het tarief 54 euro, maar Overbetuwenaren die buiten de bebouwde kom wonen betalen 27 euro. In divers gemeenten, bijvoorbeeld Arnhem, is de hondenbelasting afgeschaft. 

Het geld dat binnenkomt via de hondenbelasting kan het beste besteed worden aan het onderhoud van de uitlaatstroken. Die zijn vaak vies. Hondenbezitters geven de stroken als rapportcijfer een zesje. Hondenbezitters die verder weg wonen geven zelfs een kleine onvoldoende.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe