Hans Roelofs kweekt waterlinzen in Huissen.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Roelofs kweekt waterlinzen in Huissen. © Rolf Hensel

Huissen als proeftuin van Nederland: eten we straks allemaal kroos?

HUISSEN - 2019 is het jaar van de waarheid voor de waterlinzen in Huissen. Teler Hans Roelofs heeft zijn bassins gevuld met water en kroos en wacht nu met spanning op bericht vanuit Brussel. Worden waterlinzen en het gewonnen eiwit in Europa goedgekeurd voor menselijke consumptie of niet? 

Glas- en tuinbouwminnend Nederland volgt de ontwikkelingen in Huissen op de voet. In het Betuwse stadje loopt sinds 2015 een proef met waterlinzen, oftewel geteeld eendenkroos. Glastuinbouwgebied NEXTgarden is de enige plek in Nederland waar waterlinzen voor menselijke consumptie worden gekweekt. Waterlinzen kunnen als groentebestanddeel verwerkt worden in soepen, salades, sauzen en zelfs brood.

Of het project slaagt is vooral afhankelijk van twee factoren: krijgt het plantje en het eiwit een voedsellicentie en is het voor ondernemers financieel aantrekkelijk waterlinzen te telen. ,,De tijd zal het leren”, vertelt teler Hans Roelofs. ,,In Azië worden al decennia waterlinzen gegeten. Daar al wel.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe