Volledig scherm
Goede Italiaanse handel in Huissen. © Rolf Hensel

Huissen smult van worst en kaas uit Sardinië

HUISSEN - Proeven van Italiaanse lekkernijen en snuiven aan de cultuur uit Sardinië. Veel mensen doen dat deze zondagmiddag op de Sardijnse Markt in Huissen. Daar wordt gedanst door de groep Guasila die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland is gevlogen. En er wordt gesmuld van worsten, nougat, en kazen.

,,We willen mensen laten kennismaken met Sardinië”, vertelt Mario Agus, voorzitter van de Sardijnen in Nederland. Twaalfhonderd bewoners van het Italiaanse eiland zijn naar Nederland verhuisd. ,,90 procent van hen is getrouwd met een Nederlander. Er is veel interesse voor onze cultuur. Sardinië is bij veel mensen al bekend. Je vliegt er gemakkelijk heen.”

Stukje Italië in hartje Huissen

Op de markt is het gezellig druk. De bezoekers wanen zich aardig in Italië, precies zoals Augus dat voor ogen heeft.

Quote

Ongerepte natuur, mooie stranden, mooie cultuur, fraaie bergen: Sardinië heeft het allemaal.

Randal van Gils en Kim Martens, bezoekers Sardijnse Markt in Huissen

Randal van Gils en Kim Martens uit Nijmegen zijn twee jaar geleden met hun gezin naar Sardinië geweest. Het was een prachtige vakantie. Randal kende het eiland al. Hij kwam er vroeger vaker met zijn vader. ,,Sardinië heeft een mooie cultuur, een ongerepte natuur, mooie stranden, fraaie bergen. En vriendelijke mensen. Met het vliegtuig is het eiland sneller bereikbaar. Vroeger was je met de boot langer onderweg”, luidt de uitleg waarom Sardinië zo geweldig vinden.

Ze verlaten de Sardijnse Markt in van Huissen niet voordat ze enkele wijnen hebben gekocht en een gerecht dat Seadas heet. ,,Het is een toetje, een pasta met kaas die je kunt frituren. Daarna doe je er honing en suiker overheen. Het is echt heerlijk.”

Annette Hentzepeter uit Arnhem (Rijkerswoerd) voelt zich in haar element op de markt. Ze brengt elke vakantie door in Italië. ,,We komen vooral in Toscane. Je kunt wel stellen dat ik ben opgegroeid aan het Gardameer. Daar gingen mijn ouders elke vakantie heen. Zes weken op vakantie. Een prachtige tijd was dat.”

Pasta, saus en koekjes

Elke keer neemt ze een voorraad aan Italiaanse lekkernijen mee naar huis. ,,Meestal kopen we wat wijnen, pasta’s, sauzen en koekjes.” Ze vindt de sfeer op de Sardijnse Markt helemaal prima. ,,Sardinië staat op onze bucketlist.”

Twee vriendinnen uit Arnhem en Velp lopen intussen belangstellend rond. ,,De markt mag de volgende keer best wat uitbundiger”, stellen ze. ,,Nu is de markt wat klein uitgevallen. Huissen mag wat meer uitstralen dat er een Sardijnse markt is.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe