Volledig scherm
Een fietsnietje. © DG

In Huissen struikel je soms over de fietsen, deze ‘fietsnietjes’ moeten daar verandering in brengen

HUISSEN - Struikelen over verkeerd geplaatste fietsen. Vooral op zonnige zomerdagen staat de binnenstad van Huissen vol tweewielers. Lingewaard brengt orde in de chaos door voor 50.000 euro aan zogenoemde fietsnietjes te plaatsen.

Een fietsnietje is een klein boogje van roestvrij staal waar de fiets aan vastgemaakt kan worden. Desgewenst kunnen zowel het frame als beide wielen aan de buis worden vastgezet wat diefstal van de tweewieler of onderdelen daarvan bemoeilijkt. Het leveren en plaatsen van een fietsnietje kost circa 500 euro per stuk. 

Leefbaarheid

In het centrum van Huissen staan op dit moment diverse modellen fietsenstallingen. Tellingen van de gemeente op drie momenten vorig jaar en in 2017 wijzen uit dat het er te weinig zijn. Bezoekers en bewoners parkeren hun fiets buiten de stallingen waardoor er volgens Lingewaard ‘een ongeordend verkeersbeeld ontstaat dat afbreuk doet aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het centrum’.

Op dit moment is er in de stallingen in Huissen plek voor 182 fietsen. De capaciteit wordt uitgebreid naar 265 plekken. De fietsnietjes komen onder andere bij de Action, Hans Anders, Big Fish, Hema en Huisman Sport en op het Raadhuisplein en plein Malenborch. Het zijn er 81 in totaal; op sommige plekken vervangen de fietsnietjes bestaande stallingen. ,,Welke plek is logisch en waar kan het? De plekken voor de fietsnietjes zijn gekozen in overleg met de ondernemers”, legt wethouder Theo Janssen uit. 

100.000 euro

Lingewaard laat weten dat ook in andere dorpen een inventarisatie volgt. Mocht op meerdere plekken een tekort aan fietsenstallingen bestaan, dan worden ook daar maatregelen getroffen. In de begroting is een bedrag van 100.000 euro opgenomen voor het plaatsen van meer of betere fietsenstallingen bij entrees van winkelgebieden en openbare gebouwen. 

Burgemeester Marianne Schuurmans hoopt dat de extra fietsenstallingen mensen stimuleert naar het centrum van Huissen te komen. ,,De naam fietsnietje is misschien wat verwarrend, want kom vooral wél met de fiets. Op een zonnige dag kan het erg druk zijn op de Markt. Mensen willen hun fiets graag zo dicht mogelijk bij de plek van bestemming plaatsen.  Door extra stallingen te plaatsen doen we veel bezoekers, ondernemers en bewoners van het centrum een plezier.”

De gemeenteraad van Lingewaard moet het budget voor de fietsenstallingen in Huissen nog wel goedkeuren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe