Volledig scherm
© Thinkstock

'Jan des Bouvrie van de boten' krijgt 22 maanden celstraf

OOSTERBEEK - Toine W. uit Oosterbeek moet 22 maanden de cel in voor valsheid in geschrifte, belastingfraude en bezit van een wapen met munitie. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. Gaat W. binnen twee jaar weer de fout in, dan mag hij twee jaar lang geen bedrijf besturen.

Ook moet een van de vennootschappen waarvan de Oosterbeker bestuurder is een geldboete betalen van 30.000 euro, twee andere een geldboete van 250.000 euro.

Belastingaangifte
Volgens de rechtbank is bewezen dat W. voor in ieder geval 800.000 euro fraude heeft gepleegd bij zijn belastingaangifte. Hij liet kosten voor de bouw van zijn privéwoning factureren aan zijn vennootschappen. Die hebben de kosten betaald, waardoor hun omzet is gedaald. Dit heeft geleid tot onjuiste belastingaangiften bij de vennootschappen en W. zelf.

Cruiseschepen
De 56-jarige W. is eigenaar van een groot Huissens familiebedrijf dat het interieur van cruiseschepen en luxueuze privéjachten verzorgt. In het wereldje staat hij ook bekend als de 'Jan des Bouvrie van de boten'. In februari 2014 deed de FIOD een inval in zijn riante villa in Oosterbeek. Er werd beslag gelegd op de woning, diverse luxe auto’s en meerdere bankrekeningen. In de garage werden bovendien een vuurwapen en munitie gevonden.

Terugbetaling
De Oosterbeker heeft inmiddels afspraken gemaakt met de Belastingdienst over terugbetaling.

Het Openbaar Ministerie had 30 maanden cel tegen de man geëist.

Betuwe