Volledig scherm
© beeldbewerking DG

Je ruiten niet gekrabd en ineens ligt er een huilend kind op het zebrapad

BEMMEL - „Een klap. Gegil. Ik sta ineens stil, op een zebrapad, op een weg in Bemmel, dinsdag rond 08.30 uur. Ik spring direct uit de auto en door wat ik zie en hoor denk ik: 'Mijn God, nu heb ik iemand doodgereden'. Wat stom, rijden met een voorruit die is dichtgevroren.”

Verslaggever Marc beschrijft wat hem afgelopen dinsdag overkwam in zijn woonplaats Bemmel.

Kind geraakt
„Een moeder is in alle staten. Ik heb haar dochtertje aangereden, op weg naar school. De klap kwam van mijn bumper tegen het paaltje dat de chicane met de zebra markeert. Daarna moet ik dus het kind hebben geraakt. Hoe dat precies ging en hoe hard, dat weet ik niet. Ik ben van slag, heb niemand gezien die wilde oversteken. Het kind huilt, maar er is geen bloed, ze spreekt, ze beweegt, ze leeft! Ik tril, denk aan hoe anders dit ook had kunnen aflopen.”

Weer dichtgevroren
„Bij vertrek heb ik de ruiten gekrabt. Haastig. Waarom eigenlijk? Werk kan wachten. Al snel bevriest de ruit weer. Ik zet de blower harder. Ik overweeg te stoppen, maar zie niet zo snel waar dat veilig kan. Een paar meter, dan zal die ruit toch wel ontdooid zijn? En dan is het al te laat. Wat stom!”

Boete
„Hoeveel automobilisten zullen gisteren zo zijn weggereden, met weinig zicht? Er staat een boete op van 230 euro. Misschien moet ik voor de rechter komen. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten, dat accepteer ik. De moeder, die een tweede kind in een wandelwagen bij zich heeft, is razend en dat snap ik. Mijn kinderen gingen hier tot voor kort ook naar school, dit had hen ook kunnen overkomen.”

Dikke knie
„Hoe vaak zal ik bericht heb over ongelukken? 'Ongeval letsel', het staat dagelijks tig keer tussen de politieberichten. En nu dit; omdat ik mijn ruit niet schoon heb. Het kind dat ik rond 6 jaar schat, is als de politie arriveert al in een auto op weg naar de dokterspost. Een ambulance wordt niet opgetrommeld. Een agent maakt verbaal op en laat me blazen. Gedronken heb ik niet. Ik hoor later dat het meisje na controle in het ziekenhuis thuis zit met een dikke knie.”

Waarschuwing
„Omstanders zeggen dat hardrijders dagelijks het oversteken op de Deellaan onveilig maken. Reed ik ook te hard? Nee, dat denk ik niet. Bemmel is een dorp; omstanders die ik ken, beuren me op. Anderen komen met verwijten. Ik sta met mijn mond vol tanden. Zoek geen uitvlucht, geen excuus. Op deze plaats ook niet, ik ben nergens op uit. Zie het als een waarschuwing. Zorg voor goed zicht, er zijn mensenlevens mee gemoeid. Ik heb dat nu door schade en schande ondervonden.”

Dit verhaal is met instemming van de ouders van het slachtoffertje tot standgekomen.

Betuwe