Huissenaar John was als dienstplichtige in 1981 hevig ongelukkig. ,,Psychologen waren er in die tijd niet. Er werd door de leiding alleen nog maar harder tegen je geschreeuwd als je uit de pas liep.”
Volledig scherm
PREMIUM
Huissenaar John was als dienstplichtige in 1981 hevig ongelukkig. ,,Psychologen waren er in die tijd niet. Er werd door de leiding alleen nog maar harder tegen je geschreeuwd als je uit de pas liep.” © Paul Rapp

John dacht door jeugdtrauma's veel aan zelfdoding tijdens zijn diensttijd: ‘Ik heb op het uiterste randje gelegen’

serie einde dienstplichtDeze zomer is het 25 jaar geleden dat de opkomstplicht voor dienstplichtigen in Nederland werd opgeschort. Bij 17-jarige jongens en meisjes ploft vandaag de dag nog wel de brief van inschrijving op de deurmat, maar zij hoeven niet meer op te komen voor militaire training. Dat was vroeger wel anders. ‘De Gelderlander’ blikt in deze serie wekelijks terug op die bijzondere tijd.

2 reacties

 • Piet Biemans

  1 maand geleden
  Wat een lijdensverhaal van John. Ik was 67.3 maar voor de grap met een geladen Uzi lopen. en dan iemand kunnen neerschieten..... dat was absoluut onmogelijk gezien de strenge regels inzake overgedragen krijgen van scherpe munitie en het nauwelijks beschikbaar zijn van scherpe munitie buiten de schietbanen en daar ook zeer streng bewaakt. Bovenstaand verhaal lijkt me dus nogal overdreven. Het was geen pretje maar op zich niet zo slecht voor je persoonlijke ontwikkeling ,alleen toen wel erg lang
 • T Lamme

  2 maanden geleden
  Ik ben van 64-4. Het was voor mij een klote tijd maar herken niets van die omstandigheden die John heeft meegemaakt. Psychologen waren er niet maar in mijn tijd kon je op basis S5 worden afgekeurd. De S staat voor stabiliteit en dat heeft met psyche te maken, dus er waren best deskundige artsen aanwezig. Misschien zijn ze allemaal verdwenen na 1964.
 1. Oude dienstmaten na precies 50 jaar samen terug op Generaal de Bonskazerne: ‘Janssen’, achter de wacht!’
  Play
  PREMIUM
  SERIE EINDE DIENSTPLICHT | video

  Oude dienstma­ten na precies 50 jaar samen terug op Generaal de Bonskazer­ne: ‘Janssen’, achter de wacht!’

  Deze zomer is het 25 jaar geleden dat de opkomstplicht voor dienstplichtigen in Nederland werd opgeschort. Bij 17-jarige jongens en meisjes ploft vandaag de dag nog wel de brief van inschrijving op de deurmat, maar zij hoeven niet meer op te komen voor militaire training. Dat was vroeger wel anders. De Gelderlander blikt in deze serie wekelijks terug op die bijzondere tijd.
 2. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.
 1. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
  6

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 2. Jurroen uit Elst weigerde dienst, terwijl Miranda uit Wijchen zich juist vrijwillig meldde: ‘Tegen het doden op commando’
  PREMIUM
  serie einde dienstplicht

  Jurroen uit Elst weigerde dienst, terwijl Miranda uit Wijchen zich juist vrijwillig meldde: ‘Tegen het doden op commando’

  Deze zomer is het 25 jaar geleden dat de opkomstplicht voor dienstplichtigen in Nederland werd opgeschort. Bij 17-jarige jongens en meisjes ploft vandaag de dag nog wel de brief van inschrijving op de deurmat, maar zij hoeven niet meer op te komen voor militaire training. Dat was vroeger wel anders. De Gelderlander blikt in deze serie wekelijks terug op die bijzondere tijd.

Betuwe