Josan Meijers, burgemeester van Lingewaard.
Volledig scherm
Josan Meijers, burgemeester van Lingewaard. © Foto Raphael Drent

Josan Meijers: ‘In Lingewaard ontstaan door deze crisis mooie initiatieven’

Het virus en ikJosan Meijers is burgemeester van de gemeente Lingewaard. Ze is trots op de veerkracht die ze ziet bij haar inwoners.

,,We zitten in een heel onwerkelijke periode, waarin mensen zich snel moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit. Terwijl het vaak nog moeilijk is om voor te stellen wat er nu precies gaande is. Dat is zwaar.

In het begin werd ik door het RIVM op de hoogte gehouden van het aantal vastgestelde besmettingen in Lingewaard. Dat komt heftig binnen, als je hoort dat een inwoner met corona op de IC ligt. Inmiddels moet ik het helaas uit de krant lezen. Mensen met vastgestelde besmettingen die overleden zijn er in mijn gemeente officieel nog niet. 

Symptomen

,,Toch ken ik voorbeelden van mensen met symptomen die zijn overleden. Zij hadden waarschijnlijk ook corona. Ook hebben veel mensen in Lingewaard familie, vrienden of kennissen in Overbetuwe waar corona volgens de officiële cijfers wél slachtoffers heeft gemaakt. Het treft zoveel mensen, bijna iedereen kent inmiddels wel iemand die het virus heeft.

Dat door corona zoveel evenementen worden geannuleerd, zoals Koningsdag en 4 en 5 mei, valt mij zwaar. Ik denk daarbij ook aan de bouwers van carnavalswagens, die eerst met een storm en nu met Corona een dubbele teleurstelling te verwerken hebben. Iedereen begrijpt het en vindt het logisch, maar het is toch een grote domper als je hier zo naartoe gewerkt hebt.

Veel van de leuke dingen in het leven moeten wijken. Ik voel mee met de mensen die voorbereidingen hebben getroffen voor een evenement en nu alles in het water zien vallen. Tegelijkertijd wordt alles relatief.”

Quote

Veel van de leuke dingen in het leven moeten wijken. Tegelijker­tijd wordt alles relatief

Grote zorgen

,,Iedereen heeft grote zorgen. Over Corona, maar ook over de gevolgen, maatschappelijk en financieel. Het zijn onzekere tijden.

Het is daarom mooi om te zien dat de coronacrisis inspireert tot zoveel nieuwe initiatieven. Ik zie dat mensen elkaar echt helpen. Wat 4 en 5 mei betreft bijvoorbeeld hoor ik dat Lingewaarders al bezig zijn met alternatieven. Zodat we toch kunnen stilstaan bij dit moment, op een manier die aansluit op de maatregelen. Zeker dit jaar, wanneer we 75 jaar vrijheid vieren, heeft zo’n dag een belangrijke functie. Dat toont veerkracht.

Om mijn inwoners een hart onder de riem te steken heb ik deze week een filmpje opgenomen waarin ik vertel dat ik heel trots op ze ben. In deze moeilijke tijden komt de kracht van mensen naar boven. Ik wist al dat naastenliefde en naar elkaar omkijken in Lingewaard hoog in het vaandel staan, en dat lijkt alleen maar meer te worden. Ik hoop dat mensen dit volhouden. Zodat we deze crisis met elkaar doorkomen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe