Schade aan een kas. Dit is een voorbeeldfoto en niet een foto die recent in Huissen is gemaakt.
Volledig scherm
Schade aan een kas. Dit is een voorbeeldfoto en niet een foto die recent in Huissen is gemaakt. © ANP

Kassen kapot na windhoos Huissen; met drone schade opnemen

HUISSEN - Glastuinbouwers in Huissen zijn zwaar getroffen door de windhoos van dinsdagavond. Het opruimen van volledig ontzette kassen kan nog maanden duren. En of ze terugkeren is de vraag.

Honderden ruiten sneuvelden dinsdagavond en diverse kassen moeten als verloren worden beschouwd. De schade is het grootst langs de Gelderse Hoek en de Herenland. Wethouder Johan Sluiter bezocht de glastuinbouwers gistermiddag. ,,Vooral om hen een hart onder de riem te steken. Hun levenswerk is binnen enkele minuten verwoest. Heel erg triest”, vertelt de wethouder.

Puinruimen

Een van de gedupeerde glastuinbouwers is Steef Gerichhausen uit Huissen. Een dag na de storm is hij begonnen met puinruimen, maar hij verwacht nog weken bezig te zijn. ,,Het gaat om circa 7.000 vierkante meter. Misschien duurt het nog wel een half jaar. Er is heel veel kapot. De kassen zijn ontzet en moeten volledig gesloopt worden”, aldus de kweker.   

In de kassen van Gerichhausen stonden voornamelijk pioenrozen. Of hij opnieuw begint, weet hij nog niet. De winstmarges zijn klein en het terugbouwen moet financieel wel verantwoord zijn. ,,Het is een enorme klap. Ook voor de andere kwekers om mij heen”, zegt Gerichhausen.

Drone

Verzekeraar Interpolis kreeg de dagen na de storm honderden schademeldingen binnen, vooral uit het oosten van Nederland. Daar zaten ook meldingen bij van tuinders in Huissen en glastuinbouwgebied Bergerden. Volgens Interpolis-woordvoerster Annemarie van Dam gaat het om circa tien bedrijven. ,,We hebben direct experts en taxateurs naar de getroffen gebieden gestuurd en de herstelwerkzaamheden zijn in volle gang”, vertelt ze. 

Interpolis gebruikt een drone om de schade in Huissen en omgeving snel in kaart te brengen. Volgens de woordvoerster gaat het vooral om glas- en constructieschade. Er zijn ook enkele perkgoedtelers getroffen. Indien mogelijk wordt het gewas gered. ,,Ook al is de ondernemer goed verzekerd, dan nog blijft het erg vervelend. Zijn bedrijf staat op dit moment stil.” 

Henk Wagener van kwekerij ’t Kleintje aan de Geer in Huissen kwam er relatief goed vanaf. ,,Bij ons valt het mee en zijn er maar een paar ruiten gesneuveld. De krachtige wind trok iets verderop voorbij. Maar geschrokken zijn we zeker; een paar jaar geleden hadden we minder geluk. Toen was er ook een windhoos en was de schade hier groter.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe