Volledig scherm
Foto uit het archief. De heren Kemperman en Scheffer senior in kassen die in Huissen plaats hebben gemaakt voor woningbouw. © Erik van 't Hullenaar

‘Kassen weg, huis terug’ is groot succes in Lingewaard

HUISSEN/BEMMEL/GENDT - In de gemeente Lingewaard zijn de afgelopen vier jaar op ruim honderd locaties kassen en stallen gesloopt, waarna er een woning voor teruggebouwd mocht worden. Een succesvolle actie, want in de jaren voor 2015 werd totaal geen gebruik van de regeling gemaakt.

Ook deze week gaf het college van B en W weer toestemming voor zo'n ‘functieverandering’, zoals het formeel genoemd wordt. De eigenaar van een voormalig gemengd agrarisch bedrijf aan de Leutsestraat halverwege Angeren en Huissen gaat stevig slopen. Een kas was al tegen de vlakte, binnenkort volgen een loods en drie stallen. In totaal verdwijnt er bijna 2.200 vierkante meter aan leegstaande bedrijfsgebouwen en daarvoor mogen twee woningen worden teruggebouwd. Want per 900 vierkante meter stal en/of 8.000 vierkante meter kassen mag een woonhuis ter compensatie verrijzen. 

Oftewel: iedereen blij

Op deze manier zijn de afgelopen vier jaar al ruim honderd locaties met oude agrarische panden - stallen of kassencomplexen - verdwenen ten faveure van woningbouw. ,,Een enorm succes”, meent Lingewaards wethouder Johan Sluiter. Want verrommeling en verloedering in het buitengebied verdwijnt terwijl extra vierkante meters woonruimte beschikbaar komt. Oftewel: iedereen blij. ,,In de meeste gevallen gaat het overigens om het opruimen van kassen.” 

Extra bijzonder is dat vóór 2015 niemand gebruikmaakte van de regeling. Sluiter: ,,De regeling was ook erg complex, je moest flink aan het rekenen met oppervlaktes en kosten. Nu weet een belangstellende meteen waar hij aan toe is wat vervanging betreft. En ook geen gereken meer met legeskosten voor het terugbouwen: 15.000 euro bij één woning, 22.000 bij twee woningen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe