Konikpaarden en Rode Geuzen diep de Waal in

videoDOORNENBURG - Een vreemd gezicht: de Konikpaarden en Rode Geuzen bij Doornenburg staan bijna in het vaarwater van de Waal. Door de lage waterstand lopen de dieren steeds verder de rivier in. Daar zoeken ze verkoeling tijdens de warme zomerdagen. 

De runderen en paarden lopen geen gevaar, stelt beheerder Fokko Erhart van organisatie FREE Nature. 

„Ze zijn geselecteerd op zelfredzaamheid en hebben al veel meegemaakt”, stelt hij nuchter. Erhart houdt de kuddes bij Doornenburg en Gendt dagelijks in de gaten, maar is niet bang dat een van de dieren in de problemen komt. „Bij hoog water is er meer kans op verdrinking.”

Waterstand blijft nog even zakken

De waterstand bij de Pannerdense Kop, waar de Boven-Rijn zich splitst in de Waal en het Pannerdensch Kanaal, is nu zo'n 6.65 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Dat kan volgens Rijkswaterstaat verder zakken naar 6.60 meter NAP. Later deze week wordt neerslag verwacht. De waterstand kan dan weer gaan stijgen, of tenminste niet verder dalen.

Volledig scherm
De Rode Geuzen en Koninkpaarden staan en liggen bijna in het vaarwater. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe