Volledig scherm
Wim Roelofs neemt afscheid als voorzitter van de Kroanige Swoane. © Erik van 't Hullenaar

Koning Carnaval geeft zijn volksevenement door

HUISSEN - Hij trok het Huissense carnaval uit het slop en maakte er een volksfestijn en professionele organisatie van. Deze week had had Wim Roelofs (64) zijn laatste vergadering als voorzitter van carnavalsstichting De Kraonige Zwaone. ,,Het is tijd voor een nieuwe en grotere organisatie.”

Al in 1988 was hij vrijwilliger bij de Zwaone, de stichting die ieder jaar het Huissens carnaval organiseert. In 2009 werd hij voorzitter en daarmee Koning Carnaval in de bourgondische stad.

Hij wil het zelf niet met zoveel woorden zeggen, maar financieel was het een puinhoop. De kas was ‘ver in de min’, dus aan de ondernemer (Roelofs heeft een landschapsadviesbureau) de taak om de zaak vlot te trekken. 

Dat is gelukt: De stichting is kerngezond en heeft een jaaromzet die hard richting de ton gaat. ,,Eigenlijk gaat het zo hard, dat het tijd is voor een nieuwe en iets grotere organisatie. Zo proberen we al jaren een automatisch kaartsysteem in te voeren, waarbij bezoekers met kaart kunnen betalen en met een passysteem toegang krijgen tot de locaties. We komen er gewoon niet aan toe.”

Echt evenement

Quote

We zijn een evenement geworden, terwijl we eigenlijk het liefst een simpeler feest blijven.

Wim Roelofs, De Kraonige Zwaonen

Zo hebben Roelofs, zijn medebestuursleden en de 140 vrijwilligers tegen wil en dank een heus evenement uit de grond gestampt, met duizenden bezoekers per jaar. Commercieel hoogtepunt is de maandag, als meer dan zevenduizend carnavalsvierders Huissen weten te vinden. ,,Omdat we zo gegroeid zijn, verlangt de gemeente veel van ons. We zijn een evenement geworden, terwijl we eigenlijk het liefst een simpeler feest blijven.”

Roelofs is de Koning Carnaval van de mensen, niet van de microfoon. Het liefst praat hij op de achtergrond met de carnavalsvierders, ook al omdat een kankerbehandeling aan zijn stembanden hem sinds een aantal jaren beperkt. De kanker is, naast de behoefte aan een frisse wind, een van de redenen dat hij stopt, want de Huissenaar leverde iets aan gezondheid en energie in. ,,Soms ben ik zo druk, dan moet ik echt twee dagen bijkomen. Ik blijf wel actief, want de stichting gaat me aan het hart, maar meer op de achtergrond.”

Volksfeest

Waar hij het meest trots op is? Dat ‘zijn’ bestuur van het carnaval weer een echt volksfeest heeft gemaakt. Van origine was het Huissens carnaval een feest dat voor en door de welgestelde middenstand werd georganiseerd.

Volgens Roelofs hoopt dat zijn opvolgers deels op die lijn verdergaan. ,,Het moet echt Huissens blijven. Daarmee bedoel ik: zo lokaal mogelijk, zonder landelijke trends en toestanden. En niet te veel pochen, dat past ook niet bij ons.”

Ook de tradities zijn voor Roelofs van groot belang, maar niet in beton gegoten. Koning Carnaval eindigt zijn termijn daarom met een moderne uitsmijter. ,,Het Huissens carnaval is een mannenbolwerk.” Er verschijnt een grijns op zijn gezicht. ,,Ik ga hiermee absoluut geen vrienden maken, maar eindelijk een vrouw in het bestuur, dat is helemaal geen gek idee.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe