De Kraonige Zwaone Huissen in mineur
Volledig scherm
De Kraonige Zwaone Huissen in mineur © De Kraonige Zwaone Huissen

Kroanige Zwaone Huissen zijn verdrietig, Elst verplaatst optocht naar maart

HUISSEN De Kraonige Zwaone in Huissen zijn in diepe rouw gedompeld. ,,Tot onze grote spijt moeten wij helaas na overleg met de gemeente besluiten om de optocht in Huissen vandaag niet door te laten gaan", maakt het bestuur op Facebook bekend. 

,,De weerberichten zijn niet goed. Harde windstoten tot zeker vier uur vanmiddag. Code geel voor het grootste deel van het land, inclusief heel Gelderland. We gaan nog in beraad om te kijken naar een mogelijke alternatieve datum om alsnog een optocht te lopen, maar daarover op een later tijdstip meer. De festiviteiten in het centrum gaan gewoon door.”

Dat gaat gepaard met een prijsuitreiking voor de best verklede groepen, duo’s en personen. ,,We maken er er alsnog een mooi Huussens feestje van", aldus het bestuur van De Kraonige Zwaone.

De optocht in Elst wordt verplaatst naar het weekeinde van 21/22 maart. Nog onzeker is of optocht dan op zaterdagmiddag of - avond  is of op een zondag. De optocht van Oosterhout wordt verplaatst naar 15 maart. 

Voorzitter Ruud Rutten van de Vereniging Elster KarnavalsOptocht (VEKO) respecteert de beslissing van de gemeente. ,,Het wordt windkracht tien. Het is een juiste beslissing geweest de optochten niet door te laten gaan. Dan is het niet verantwoord. Maar de klap komt wel hard aan. We gaan deelnemers inlichten. Verenigingen vragen ook om een optocht tijdens halfvasten. Ze hebben zo lang aan een wagen gebouwd. Als er een optocht in maart komt hebben ze al het werk niet voor niets gedaan.”

Bemmel heeft nog geen besluit genomen hoe het verder moet. ,,We moeten drie dagen bijkomen van de schrik”, zegt voorzitter Wim Kersten van het Bemmel Optocht Komité (BOK). ,,Sommige deelnemers waren om acht uur vanmorgen nog met de wagen bezig. Een optocht na de carnaval is nooit zo gezellig meer. De sfeer is dan weg. Mensen staan niet meer verkleed langs de kant. Dan is het toch anders.”

Betuwe