Drukte bij het kwekerij Bejafleur in Huissen.
Volledig scherm
Drukte bij het kwekerij Bejafleur in Huissen. © Erik van 't Hullenaar

Kweker Bejafleur probeert miljoen planten via de kraam te verkopen

HUISSEN - De violen van kwekerij Bejafleur uit Huissen gaan als warme broodjes over de toonbank. Tot grote verrassing van kweker Roel Beijer. Het is echter een doekje voor het bloeden voor de Huissenaar die keihard wordt getroffen door het corona-virus. ,,Dit virus is rampzalig voor de handel.”

Het kleurige lentekleed in het kassencomplex met een oppervlakte van 3,5 hectare staat in schril contrast met de inktzwarte periode die kweker Beijer momenteel meemaakt. Hij blijft zitten met zo'n miljoen potplanten. ,,Een drama. Onze planten zijn voor 95 procent voor de export. Maar op hier en daar een tuincentrum en bouwmarkt in Duitsland na is alles dicht", legt Beijer uit. 

Weggooien is doodzonde

De kwekerij van de familie Beijer levert vooral aan groothandels en bloemisterijen in heel Europa. Die weg heeft het corona-virus nu afgesloten. Veel bloemenkwekers gooien hun oogst weg, maar dat kan Beijer niet over zijn hart krijgen. ,,Daar heb ik niet vier tot vijf maanden keihard voor gewerkt. Weggooien vind ik doodzonde. Vandaar dat ik bedacht heb om hier aan huis planten te gaan verkopen", vertelt Beijer. 

Mooi weer

Hij had niet veel verwacht van zijn initiatief, maar tot zijn verbazing loopt het storm bij zijn inderhaast ingericht kraam aan de Bergerdensestraat. ,,Veel mensen zitten thuis en het wordt mooi weer. Wat ga je dan doen? Precies, de tuin in. Ik heb gisteravond de verkoop aan huis op Facebook gezet en sinds half elf loopt het storm.”

240 traytjes

Quote

We vragen mensen gepast te betalen. Er staat een doos in de kraam. Als we er niet zijn dan mogen mensen zichzelf helpen. Dat vertrouwen hebben we wel.

Kweker Roel Beijer

In een uur tijd had hij vijf karren met 240 traytjes met zes violen verkocht. Voorlopig kan hij nog even vooruit met zijn voorraad van 40.000 violen. Binnenkort zal de Franse geranium het voorbeeld van de violen volgen.

,,We volgen de richtlijnen van de overheid voor de verkoop aan huis. Zo moeten klanten voldoende afstand tot elkaar houden. We vragen mensen gepast te betalen. Er staat een doos in de kraam. Als we er niet zijn dan mogen mensen zichzelf helpen. Dat vertrouwen hebben we wel. Ook kunnen ze via een ‘tikkie’ betalen door de QR-code in de kraam te scannen.”

De opbrengst van de verkoopactie zal niet verhinderen dat de oogst van kwekerij Bejafleur een strop is. ,,Maar op deze manier hopen we toch nog een beetje het leed te verzachten. We hebben de planten scherp geprijsd. Of we geen concurrent zijn van tuincentra? Jawel, maar het is voor de hele sector zwaar. Daarom hebben we de prijs van onze planten voor de tuincentra ook verlaagd. Zij hoeven hier niet de dupe van te worden. We moeten elkaar wel blijven steunen.”

Planten bezorgen

De Huissense kweker heeft twaalf mensen in loondienst. Hij verwacht dat deze mensen hun werk kunnen behouden. Voor de zes uitzendkrachten die normaal op zijn bedrijf werken heeft hij voorlopig geen werk meer.

Nu de kraamverkoop zo'n succes is wil Beijer ook de andere planten die binnenkort geoogst gaan worden op deze manier gaan verkopen. ,,En ik zit erover te denken om planten te laten bezorgen. Je moet toch wat in deze dramatische tijden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe