Volledig scherm
Politie aan de Rijndijk in Doornenburg, waar na een ontploffing in januari een amfetaminelab werd ontdekt. © Erik van 't Hullenaar

Laatste waarschuwing voor eigenaren drugspanden Huissen en Doornenburg

DOORNENBURG / HUISSEN - Als in twee panden in de gemeente Lingewaard, aan de Rijndijk in Doornenburg en in de Langestraat in Huissen, nog één keer drugs worden gevonden, gaan de deuren voor drie maanden op slot.

Die waarschuwing heeft burgemeester Marianne Schuurmans de eigenaren van de panden gegeven. Ook als blijkt dat voorbereidingen worden getroffen voor drugsgerelateerde activiteiten gaan de panden op slot. Eerder was zo’n maatregel alleen mogelijk als daadwerkelijk drugs werden gevonden, maar de wet is strenger geworden.

Aan de Rijndijk in Doornenburg werd in januari na een explosie in een schuur een amfetaminelaboratorium aangetroffen. In 2013 was op het zelfde adres ook al een drugslab opgerold. Lingewaard overwoog eerder niet alleen de schuur, maar ook de woning af te sluiten. Dat gebeurt dus niet.

Voormalige apotheek

Het pand in de Langestraat in het centrum van Huissen is een voormalige apotheek. Daar werden half maart meer dan duizend potten met henneprestanten gevonden. De wietkwekerij was toen al geruimd, aldus de gemeente Lingewaard.

Burgemeester Schuurmans maakt zich zorgen over de vondsten in Doornenburg en Huissen. ,,De productie van amfetamine speelt zich af in een criminele omgeving die gepaard gaat met geweld en bedreigingen. Dat soort praktijken duld ik niet in mijn gemeente”, zegt ze in een verklaring. 

‘Met wortel en tak uitroeien’

De burgemeester kondigt aan de panden scherp in de gaten te zullen houden en roept inwoners van de gemeente Lingewaard op om de politie te bellen als zij een verdachte situatie zien of horen. Dat is heel belangrijk, aldus Schuurmans. 

,,Om mogelijk gevaarlijke situaties te voorkomen, maar ook om de politie te helpen bij de opsporing van de criminelen die achter de kwekerijen zitten. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we de drugscriminaliteit met wortel en tak uitroeien.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe