Volledig scherm
Lichtfestival Schloss Dyck 2018, kunstwerk van Olivia d'Aboville. © Lumeninart

Lichtfestival strijkt neer in Doornenburg

DOORNENBURG - Het rondreizende Internationale Lichtkunst Festival doet Doornenburg aan. Van 1 tot en met 9 maart wordt het eeuwenoude kasteel verlicht. De organisatie verwacht 1.000 mensen per avond.

Na het Italiaanse Brescia en het Duitse Koblenz en Jüchen is het de beurt aan Doornenburg. Kunstenaars uit de hele wereld bouwen in en rond Kasteel Doornenburg twaalf verlichte kunstobjecten. ,,Mensen zien het kasteel zoals ze het nog nooit hebben gezien”, vertelt Doeko Pinxt, bestuurslid van het kasteel. 

Het is de eerste keer dat Kasteel Doornenburg wordt bezocht door lichtkunstenaars. Het kasteel werd anderhalf jaar geleden benaderd door het Eindhovense bedrijf Lumen In Art, dat het festival organiseert.

,,Wij wilden in de toekomst ooit iets met licht doen, maar eigenlijk hadden we niet verwacht dat dat nu al zou lukken. Met een ervaren ogranisator en steun van de provincie Gelderland werd het festival haalbaar. Geweldig; wij denken dat we enorm veel mensen een plezier doen met dit evenement.”

Basisscholen in Lingewaard en Overbetuwe worden bij het festival betrokken; kinderen maken een lichtkunstwerkje dat wordt verwerkt in een kunstobject. Pinxt: ,,Dat gaat via de Open Academie, dat kunstonderwijs aanbiedt op de scholen. Voor ons een ideale manier om mensen uit de regio, groot en klein, bij het lichtfestival te betrekken. Wij zijn nog op zoek naar extra vrijwilligers, vooral om het verkeer rond het kasteel te regelen.” 

Quote

Als je ziet wat het festival nu al doet op sociale media; op Facebook komen er honderden likes per dag bij

Doeko Pinxt

Vuurwerkachtig

Volgens Pinxt gaat het om het grootste culturele evenement ooit in Kasteel Doornenburg. Dit komt vooral omdat het een breder publiek aantrekt dan bijvoorbeeld de succesvolle Slag om Doornenburg vorig jaar, het gevecht tussen Vikingen en ridders.

,,De lichtinstallaties geven een ‘vuurwerkachtig’ effect. Veel mensen vinden dat mooi. Je weet natuurlijk niet exact hoeveel mensen er komen. Het is de eerste keer, vergelijkingsmateriaal ontbreekt. Maar wij gaan uit van 1.000 mensen per dag. Als je ziet wat het festival nu al doet op sociale media; op Facebook komen er honderden likes per dag bij.”

Het internationaal lichtfestival is van vrijdag 1 tot en met zaterdag 9 maart iedere avond te bezoeken tussen 19.00 en 22.00 uur. Volwassenen betalen 7 euro, kinderen van 4 tot en met 12 jaar de helft.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe