Volledig scherm
De gevaarlijke fiets-oversteek op de Ressensestraat. © Erik van 't Hullenaar

Lingewaard geeft auto voorrang op RijnWaalpad

BEMMEL - Lingewaard haalt op de kruising van het RijnWaalpad en de Ressensestraat de fietser uit de voorrang. Het snelfietspad tussen Arnhem en Nijmegen, deze week nog door de ANWB geroemd als een van de meest geslaagde snelfietsroutes van Nederland, verliest daarmee één van zijn kernwaarden; de fietser heeft altijd en overal voorrang. 

Willem van Middendorp reageert namens de Fietsersbond verbijsterd. ,,Het is echt betreurenswaardig dat er voor deze weg is gekozen, op een snelfietsroute horen fietsers voorrang  te hebben. Ik vrees dat dit contraproductief is als je het over het stimuleren van de fiets hebt. Nu maar hopen dat deze maatregel er wel voor zorgt dat er meer vaart wordt gemaakt met het ontwikkelen van een alternatieve route met veilige oversteek dichter bij de A325.”

Een woordvoerder van de gemeente Lingewaard benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat, juist vanwege de aanleg van de Dorpensingel en het mogelijk verleggen van dit deel van het RijnWaalpad richting A325. ,,En de praktijk hier toont echt aan dat het voor fietsers veiliger is als we automobilisten voorrang geven. Die krijgen met een wegversmalling te maken en worden dan opeens verrast door voor hen plotseling overstekende fietsers. Er gebeuren daar te veel bijna-ongelukken. Wij denken echt dat het voor fietsers veiliger is als we de automobilist daar voorrang geven.” Het wijzigen van de voorrangsregels en bijbehorende wegwerkzaamheden worden in juni uitgevoerd. 

Al lang is het punt onderwerp van discussie, zoals duidelijk wordt uit deze video uit april 2018:

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe