Lingewaard haalt meerdere omgekeerde vlaggen weg die symbool staan in boerenprotest: ‘Dit gaat te ver’
BEMMEL - De gemeente Lingewaard heeft omgekeerde Nederlandse vlaggen weg laten halen die waren opgehangen uit onvrede over de stikfstofplannen. Locoburgemeester Johan Sluiter vindt de protestactie ‘een stap te ver gaan’.
Het gaat om drie vlaggen. Ze hingen in de omgeving van de rotonde bij de Ingenieur Molsweg in Huissen, op grond van de gemeente Lingewaard.
,,Boa’s hebben de vlaggen gezien en foto’s naar mij doorgestuurd. Ik heb verzocht ze weg te halen en dat is ook gedaan”, zegt hij woensdagochtend. Op andere plekken in de gemeente Lingewaard zouden er volgens hem ‘geen of nauwelijks’ soortgelijke vlaggen hangen. In Overbetuwe hangen ze wel op tal van plekken. Lingewaard grijpt alleen in bij vlaggen op gemeentelijke grond. Aan gevels van woningen worden ze ongemoeid gelaten. Overbetuwe grijpt nergens in.
Respect voor de vlag
De omgekeerde vlaggen worden door het hele land gebruikt als symbool in het protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Onder meer veteranen storen zich hier echter aan.
,,Ik vind veel prima, maar om nou de Nederlandse vlag in te zetten voor het protest vind ik een stapje te ver. Ik deed dit dus uit respect voor de vlag”, zegt Sluiter. Vlaggen die bij mensen thuis hangen, worden niet weggehaald.
De gemeente Lingewaard is een van de eerste gemeenten in de regio die overgaat tot weghalen. Eerder deze week deed Oldebroek dat al. Andere gemeenten in de regio hebben dat nog niet gedaan. Arnhem laat weten het te doen als er hinder is. Renkum zegt dat het verschijnsel zich nog niet heeft voorgedaan.
Woensdagavond bezochten boeren uit Lingewaard met tractoren het gemeentehuis. Daar voerden ze binnen overleg met gemeenteraadsleden over het stikstofbeleid. GroenLinks was niet aanwezig bij die bijeenkomst omdat de partij de gang van zaken niet oké vond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Westingang station open? NS en ProRail weigeren mee te betalen, stadsbestuur ziet het niet zitten
NS en ProRail houden voet bij stuk: de spoorbedrijven weigeren geld te steken in een heropening van de westelijke tunnelingang van station Nijmegen. Ook het stadsbestuur ziet een snelle heropening niet zitten, na nieuwe gesprekken erover. -
PREMIUM
Omgekeerde vlag roept sympathie én weerzin op: ‘Doet me pijn aan de ogen’
Hij hangt aan balkons en gevels, maar ook aan lantaarnpalen en verkeersborden, in dorpen maar ook in steden. De omgekeerde vlag is in rap tempo hét symbool geworden van de protesterende boeren en hun sympathisanten. Maar ‘blauw wit rood, boer in nood‘ roept ook weerzin op. ,,Dit doet me pijn aan de ogen." -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Provincie over omgekeerde vlaggen: ‘Laten we even hangen als verkeersveiligheid niet direct in gevaar is’
De provincie Gelderland laat omgekeerde Nederlandse vlaggen even hangen ‘als er geen acuut gevaar is voor de verkeersveiligheid'. Wel gaat ze met initiatiefnemers in gesprek. De blauw-wit-rode vlaggen zijn overal in Gelderland te zien en maken onderdeel uit van het boerenprotest.
-
PREMIUM
Dit is waarom boeren de Nederlandse vlag omgekeerd ophangen
Nederlandse vlaggen die ondersteboven worden opgehangen; bij vrijwel ieder boerenprotest zie je ze voorbijkomen. Maar waarom eigenlijk? -
-
-
PREMIUMColumn Marcel Rözer
‘Ik zoek een Nederlands woord voor ‘hometown’
Ik reed door het landschap van mijn jeugd dat al lang niet meer het landschap van mijn jeugd is. Windmolens en hoogspanningsmasten ter grootte van de Eifeltoren domineren de Achterhoekse skyline, op elke straathoek een rotonde, lege weilanden. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.