In alle talen worden Vierdaagse-wandelaars welkom geheten in Lingewaard. Maar niet in het Frans.
Volledig scherm
In alle talen worden Vierdaagse-wandelaars welkom geheten in Lingewaard. Maar niet in het Frans. © DG

Lingewaard haalt top 10 van leukste taalvoutjes met ‘uitzwaaibord’ voor Vierdaagsewandelaars

VideoHet bord dat Vierdaagsewandelaars hartelijk welkom heette in de gemeente Lingewaard heeft de top 10 van leukste taalvout van 2019 gehaald. Die lijst is vandaag door de website Taalvoutjes.nl bekend gemaakt.

Het bord dat aan de Kattenleger op de gemeentegrens stond wenst de wandelaar in het Nederlands, Engels en Duits welkom, welcome en willkommen. In het Frans stond er echter au revoir. Dat betekent ‘tot ziens’. Lingewaard haalde daarmee plek 6 op de lijst met taalvoutjes. 

Een foutje, en zeker geen opzet, meldde een woordvoerder van de gemeente Lingewaard destijds. Wat er precies was misgegaan? Waarschijnlijk zijn twee delen van verschillende borden verwisseld, maar helemaal duidelijk is dat nooit geworden.

Nog voordat de Vierdaagselopers Lingewaard binnen wandelden was het bord aangepast en werden de wandelaars in alle talen welkom geheten, en in het Frans dus met bienvenue

Op plek 7 ook een taalvoutje uit de regio: de Duiven Post gebuikte de kop: Uitvaartcentrum nieuw leven ingeblazen.

Herzlich willkommen

Op de eerste plaats van de Taalvoutjesverkiezing eindigde met 24 procent van de stemmen een soortgelijk bord. Op een rond bord met rode rand wordt in verschillende talen gewaarschuwd voor drijfzand. In het Engels, Duits en Nederlands staat er ‘pas op’, in het Duits Herzlich wilkommen.

Enkele andere teksten die de top 10 haalden: De foldertekst ‘Als het aan de kat lach’, het beroep ‘leuterleidster’ op een lijst met studiekeuzes en de aanbieding ‘Solar eekhoorn met verlichte eikel’.

Bezoekers van de website Taalvoutjes konden de afgelopen periode teksten insturen en er ook op stemmen. Dagelijks komen er 50 tot 100 foute teksten binnen, laat Taalvoutjes weten. Daarvan zijn er vorig jaar 724 geplaatst. Uit de inzendingen rolde een lijst van de 10 leukste.

Betuwe