Volledig scherm
Een flat in Huissen. Foto ter illustratie. © Persbureau Heitink

Lingewaard moet meer appartementencomplexen bouwen om woningnood op te lossen

HUISSEN/BEMMEL - De gemeente Lingewaard moet meer appartementencomplexen van zes of zeven verdiepingen hoog gaan bouwen. Daarmee moet de woningnood enigszins worden opgelost. 

Die hoogbouw zou dan vooral in de aanstaande Huissense wijk Driegaarden moeten komen, waarvoor momenteel een bouwplan wordt opgesteld. Andere Lingewaardse nieuwbouwwijken die in de pen zitten, zoals Vleumingen in Gendt, zijn minder geschikt voor dergelijke hoogbouw. 

Woonnota opstellen

Komend half jaar gaat Lingewaard een Woonnota opstellen, met daarin de aantallen te bouwen woonruimtes - zowel koop als huur - voor de komende jaren. De politiek doet nu al graag een duit in het zakje voor wat betreft de discussie over woningbouw, omdat de krapte op de woningmarkt toch wel heel nijpend begint te worden. 

Daarbij is een scheidslijn zichtbaar tussen partijen die in zo'n Woonnota concrete, uitgesplitste aantallen te bouwen woningen willen zien en partijen die meer flexibiliteit wensen. Het voordeel van concrete aantallen is dat iedereen - inclusief projectontwikkelaars - kan zien wat er moet komen en dan vooral ook hoeveel daarvan in de sociale huursector moet worden gebouwd. Nadeel is dat niemand weet welk soort woningen over pakweg vier of vijf jaar nodig zijn. 

Actieve grondpolitiek

Een andere vraag is of de gemeente actieve grondpolitiek moet gaan voeren. Dat wil zeggen dat ze zelf percelen aankoopt om er vroeg of laat wijken te bouwen. Het nadeel is dat  de gemeente financiële risico's loopt als aangekochte gronden niet bebouwd mogen worden of als er geen behoefte meer aan is. 

Of de Lingewaardse politiek deze stap wil zetten, moet de komende maanden blijken. Wel lijkt er een meerderheid voor meer hoogbouw, in met name Huissen. ,,Bouwgrond is schaars en duur, daarom de hoogte in met meer verdiepingen", laat VVD’er Berry Wilkens weten. Verschillende gemeenteraadsfracties scharen zich daarachter. Ook wethouder Helga Witjes geeft aan best wat voor meer hoogbouw te voelen. Over actieve grondpolitiek houdt ze zich vooralsnog op de vlakte: ,,Dat besluit is aan de gemeenteraad.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe