Lingewaard op 30 procent led

BEMMEL / ELST - Het aandeel ledverlichting in straatlantaarns is de afgelopen drie jaar in Lingewaard verdubbeld en in Overbetuwe zelfs 2,5 keer zoveel geworden.

Wel blijft Lingewaard ruimschoots op Overbetuwe voor in de omschakeling naar energiezuinige openbare verlichting.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rink Hof

In 2016 zat Lingewaard op 14 procent ledstraatverlichting, over anderhalve maand is dat gestegen naar 29,5 procent. In absolute aantallen: 2820 van de 9580 straatlantaarns zijn nu voorzien van led-lampen. Bij die 2820 zitten de 350 exemplaren die in de laatste weken van dit jaar nog aan de beurt komen.

Overbetuwe had in 2016 nog maar 650 van de 9030 straatlantaarns uitgerust met ledlicht. Nu zijn dat er 1550, oftewel 17,2 procent van het aantal lichtmasten. Komend jaar wil Overbetuwe er wel nog eens 530 vervangen, waarmee het ledaandeel eind 2020 naar 23 procent groeit.

1000 euro

Beide gemeenten voeren geheel nieuwe lantaarns direct uit als ledversie. Maar zoiets komt maar weinig voor: enerzijds omdat het totale straatlantaarnbestand in die afgelopen drie jaar in Lingewaard met twintig en in Overbetuwe met slechts tien exemplaren is uitgebreid, anderzijds omdat de masten een levensduur van veertig jaar hebben.

En eerder vervangen is dan een stukje kapitaalsvernietiging. Een volledig nieuwe straatlantaarn kost zo'n 1000 euro: 400 euro voor de mast, 200 voor de armatuur en 400 euro voor de aansluiting. Een armatuur gaat doorgaans korter mee en is na twintig jaar afgeschreven.

De energiebesparing is bescheiden, omdat veel bestaande armaturen sinds begin deze eeuw al zijn uitgerust met energiezuinige spaarlampen. De jongste generatie ledlampen verbruikt ongeveer 3 euro aan elektriciteit, de voorgaande generatie energiezuinige lampen het dubbele. De aloude tl-buis - met een relatief hoog stroomverbruik - is allang een zeldzaamheid geworden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe