Volledig scherm
Iris Giesen (L) en Dianne Smits, initiatiefneemsters van de jutbak in Angeren. © Erik van 't Hullenaar

Lingewaard zet strijd voort tegen zwerfafval

BEMMEL - Haalderen en Angeren hebben al een jutbak, maar waar komt de volgende? Lingewaard staat open voor suggesties. ,,Zwerfafval is een grote bron van ergernis. Mensen die spontaan in actie komen, die heb je nodig”, vertelt wethouder Theo Janssen.

Lingewaard heeft sinds 2016 een zogenoemd zwerfafvalprogramma en 2018 was een topjaar op afvalgebied. 

Zo werd er in Huissen een zwerfafvalbrigade gestart en er waren opnames voort Telekids: Huissense kinderen ruimden met Telekids-presentatoren Ruben Dingemans en Pauline Luth rommel op in de binnenstad.

‘Je moet er vanaf kunnen’

De gemeente stelt ook dit jaar geld beschikbaar voor activiteiten en bewonersinitiatieven. Verenigingen, scholen, vrijwilligers en wijkplatforms worden actief betrokken bij het aanpakken van zwerfafval.

Janssen: ,,Het gaat om bewustwording. Vuil gooi je niet van je af.  Maar dan moeten er ook mogelijkheden zijn om van het afval af te kunnen. Daar zijn de jutbakken een goed voorbeeld van.” 

Honderden meldingen

De jutbak in Angeren staat aan de kruising van het Kampsepad Noord en de Kampseweg en de jutbak in Haalderen staat bij het Haalders Bos aan de zijde van de Van der Mondeweg.

,,Afgelopen  jaar hebben bewonersinitiatieven een grote rol gespeeld in de zwerfvuilaanpak. Deze lijn willen we graag doorzetten”, aldus Janssen. 

Elk jaar krijgt Lingewaard, dat een groot buitengebied kent, honderden meldingen van zwerfafval. Mensen kunnen zwerfvuil en dumpingen melden door een WhatsApp-bericht met foto naar de gemeente te sturen.  Het afval wordt dan binnen 48 uur opgeruimd, zo meldt Lingewaard.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe