Volledig scherm
Pannenhuis-II, deze week exact zes jaar geleden. Inmiddels zijn vrijwel alle bedrijfspercelen aan de man gebracht. © Erik van 't Hullenaar

Lingewaard zoekt plek voor meer bedrijventerreinen

HUISSEN/ BEMMEL Lingewaard gaat de komende maanden uitzoeken waar nog nieuwe bedrijventerreinen kunnen komen. De gemeente denkt dat anders binnen enkele jaren er geen percelen voor ondernemers meer zijn.

Quote

Misschien zijn we binnen twee jaar al wel uitver­kocht en is er geen bedrijven­ter­rein meer beschik­baar.

Helga Witjes, wethouder Lingewaard

De verkoop van bedrijfslocaties op Houtakker in Bemmel en Pannenhuis tussen Bemmel en Huissen in gaat volgens Lingewaard hard. In het huidige tempo is er dan over drie jaar geen plek meer over.

,,Of misschien nog wel eerder”, zegt wethouder Helga Witjes. Volgens haar gaat ook bedrijventerrein Agropark hard, hoewel dat pas sinds enkele maanden beschikbaar is voor alle soorten bedrijvigheid.

Ook de geplande doortrekking van de A15, die nu toch wel heel serieus in zicht komt, draagt bij aan de populariteit van Lingewaard als vestigingslocatie voor ondernemingen. Afgelopen november was er op Pannenhuis nog 1,5 - omgerekend drie voetbalvelden - en op Houtakker 2 hectare te koop; en nog 7 hectare op het Agropark. 

Een extern adviesbureau gaat nu met spoed onderzoeken waar eventueel nog bedrijfsgrond bij kan komen en hoeveel er bij grote en matige economische groei de komende jaren nog nodig is. Met die cijfers in de hand moet Lingewaard dan naar de provincie om toestemming voor nieuwe bedrijventerreinen te krijgen.

Weinig keuze qua locatie

Ruimtelijk valt er niet zo heel veel te kiezen, omdat Lingewaard ingeklemd zit tussen de bebouwde kom, kassenpark Bergerden, Park Lingezegen en het open gebied langs de Linge.

Daarom liggen drie gebieden, allemaal rond de A15-aansluiting, voor de hand: aansluitend aan Pannehuis-2 langs de Linge, de driehoek tussen Linge, Betuweroute/A15 en Karstraat en aansluitend aan de Houtakker aan de oostzijde van de Van Elkweg. Het college van B en W heeft haast: al in de tweede helft van februari worden de eerste rapportages verwacht. 

GroenLinks en D66 kritisch

Onderwijl hebben GroenLinks en D66 in Lingewaard zich al kritisch uitgesproken. De fracties vragen zich af of het opofferen van weer stukken landbouwgrond annex open veld echt noodzakelijk is; en waar de groei van het aantal bedrijventerrein ooit stopt.

Zeker omdat nog maar een paar jaar geleden de provincie het noodzakelijk vond om bedrijfsgronden die niet waren bebouwd een andere functie te geven en omdat de vraag naar bedrijfspercelen bij een volgende economische crisis twijfelachtig is.

‘En waarom wel zoeken naar locaties voor bedrijven, maar geen ruimte zoeken voor woningbouw tegen de dorpen aan?’, willen de oppositiepartijen D66 en  GroenLinks van B en W weten. De fracties willen graag dat oude, vervallen bedrijfspercelen eerst worden opgeknapt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe