Volledig scherm
Het Lingewaards Mannenkoor op zijn eeuwconcert. © William Hoogteyling

Lingewaards Mannenkoor is na een eeuw nog lang niet klaar: ‘We willen elke keer verrassen’

HUISSEN - Een uitdagend muziekstuk. Het Lingewaards Mannenkoor zet er graag de tanden in. Dat is te horen deze zondag tijdens het speciale concert ter gelegenheid van honderd jaar mannenzang in Huissen.

In de Zandse kerk in Huissen komt muziek voorbij van Stanislaw Ogurkowski en Franz Schubert. Om maar eens aan te geven dat het koor de lat hoog legt. 

Het is precies daarom dat Hans Witteman uit Elst zich thuis voelt bij het Lingewaards Mannenkoor. 

,,Ik kies voor kwaliteit. De vierstemmige zang van het koor spreekt me aan. Bovendien is de sfeer geweldig. Als oud-Hagenees heb ik het naar de zin. Wel leuk dat Den Haag en Huissen een vogel in het stadswapen hebben. In Den Haag is dat een ooievaar, in Huissen een zwaan”, lacht Hans Witteman.

Het koor had meerdere namen

Een eeuw mannenzang in Huissen betekent niet dat dit koor honderd jaar bestaat. In 1919 zag de mannenzangvereniging St. Caecilia het levenslicht. In 1965 viel het doek waarna het elf jaar stil bleef.

Onder de naam Huissens Mannenkoor kwam het in 1976 tot een herstart. En nu staat er Lingewaards Mannenkoor op de affiches.

Nederland telt veel mannenkoren. Volgens erelid en oud-voorzitter Martin Burghout zijn het er 250. Hij zou zelf niet anders willen. ,,Ik zing vanaf mijn zesde. Ik ben gek van muziek. Het mannenkoor trekt me vanwege het bronskleurige geluid. Het is een koor met een mooie klank en met klassieke nummers. Dat is de uitdaging.”

Bij een mannenkoor hoor je vier verschillende zangstemmen

Quote

Zingen is leuk. Je levert een fysieke inspanning, maar tegelijk is het ontspan­nend.

Menno Tillema

De meerstemmige muziek bekoort hem. ,,Bij een gemengd koor hoor je geen vier mannenstemmen. Daar heb je tenor en bas. Een mannenkoor kent een eerste en tweede tenor en eerste en tweede bas. We hebben wel de mannen van de gemengd koren uitgenodigd om een nummer mee te zingen. Dan kunnen ze ervaren wat het is om dat met louter mannen te doen.”

Er is genoeg muziek gecomponeerd voor mannenkoren, zegt dirigent Arno Vree. ,,We zingen werken van Mendelssohn en Brahms, maar ook Russisch-orthodoxe muziek. En musicalnummers die voor ons koor zijn gearrangeerd. We willen het publiek elke keer verrassen. Nu hebben we een paar nummers die het publiek niet eerder heeft gehoord”, zegt Arno Vree.

Zingen is inspanning en ontspanning tegelijk

Het Lingewaards Mannenkoor telt volgens secretaris Theo Vermaas veertig leden. ,,Er is wel aanwas, maar vanwege de hoge leeftijd gaan er ook wel eens mensen weg. Daardoor blijft het ledental stabiel.”

Menno Tillema is met zijn 54 jaar de jongste zanger. Hij is sinds 2015 lid. ,,Zingen is leuk. Je levert een fysieke inspanning, maar tegelijk is het ontspannend. Je maakt je hoofd leeg. Het repertoire van dit koor vind ik leuk, van de vroege muziek tot klassiek. En in verschillende talen, zoals Engels, Frans, Duits, Russisch. Dat boeit me.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe