Volledig scherm
Het tijdelijke gemeentekantoor in het voormalige gemeentehuis, een kasteel. © ANP - Koen van Weel

Lingewaardse politici: collectief compassie met 'dader'

BEMMEL - ‘Geschokt’, ‘verwonderd’, ‘verrassend’ en ‘onbegrijpelijk’ zijn woorden waarmee Lingewaardse politici reageren op de aanslag van een auto met gasflessen met het gemeentehuis van afgelopen nacht. Maar er is vooral medelijden met de dader.

,,Ik vind het vooral zielig voor ‘m”, zegt Frans Schut, lijsttrekker van B06. ,,Bij mij is meer sprake van medelijden dan dat ik denk: oh, oh, nu word ik bang. Dan pleeg je zo’n aanslag niet ’s nachts. De cafés in Bemmel sluiten om een uur, dus ik denk dat het eerder een dronkenmansdaad is. Wel een met voorbedachten rade.”

Om 04.32 kreeg hij een appje van de geschrokken burgemeester met het nieuws. Volgens Schut was er al vrij vroeg in de ochtend een vermoeden over wie het geweest zou zijn. ,,Maar dan nog is dit totaal onverwacht. Je verwacht dit misschien in een gemeente met veel drugscriminaliteit. Hier hebben we het qua veiligheid onder controle.”

Quote

Ik vind het vooral zielig voor ‘m. Er is meer sprake van medelijden dan dat ik denk: 'oh oh, nu word ik bang'.

Frans Schut, Lijsttrekker B06

SP-fractievoorzitter Carla Claassen staat versteld, zo geeft ze aan. ,,In eerste instantie dacht ik aan een grapje, tot ik op de website van De Gelderlander de filmpjes zag. Het was echt Lingewaard.” Ook Claassen heeft compassie met de dader. ,,Die moet heel wanhopig zijn geweest. Mijn gedachten gaan vooral uit naar de nabestaanden.”

Medelijden 

Joop Janssen van Lingewaard.Nu voelt ook ‘eerder medelijden dan afschuw’. Net als bij andere partijen lijken bij de fractievoorzitter angstgevoelens totaal afwezig. ,,Je denkt er wel even over na, want normaal is dit verder van huis. Maar we zijn hier niet bang uitgevallen.”

Raadslid Douce Endlich (D66) en Maarten van den Bos (fractievoorzitter PvdA) pleiten vooral voor nuance. Endlich: ,,Vreselijk en totaal onverwacht. Hoe kan dit, dit is Bemmel? Gelukkig is het om 2 uur ’s nachts gebeurd en is de schade relatief klein.” Van den Bos woont vlakbij het gemeentehuis en schrok wakker van de sirenes. Hij wil niet van een aanslag of dader spreken. ,,Dader is in deze context een verkeerd gekozen woord, wat mij betreft. En een aanslag zou het in mijn ogen alleen zijn als het overdag was gebeurd.”

Incident

Fractievoorzitter Theo Peren van het CDA hoorde het bericht vanuit Berlijn en moest even in zijn eigen arm knijpen. Was dit echt ‘zijn’ gemeente? ,,Ik heb meteen met een paar mensen gebeld. In- en intriest. Maar wat mij betreft is rust geboden nu het kwaad is geschied. Het is een incident, niet de standaard.” 

Fractievoorzitter Johan Sluiter (Lokaal Belang Lingewaard) wilde niet reageren en verwees naar de burgemeester voor commentaar. Ook Lianne Duiven was summier in haar commentaar. ,,Ik kan alleen zeggen dat ik klaarwakker was toen ik in bed naar het radionieuws van half 7 luisterde’’, aldus de fractievoorzitter van GroenLinks. 

Quote

Ik moet hier echt even van bijkomen

Matthew van de Woerdt, Fractievoorzitter VVD Lingewaard

Matthew van de Woerdt sprak van 'een afschuwelijke gebeurtenis'. De fractievoorzitter van de VVD verwerkte het nieuws met vrienden en familie die ook in de buurt woonden. ,,Ik hoor in Lingewaard weinig onvrede, het is een rustige plattelandsgemeente. Ik moet hier echt even van bijkomen.’’

Lees alles over de aanslag in ons dossier

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe